Експерти розповіли про вирощування суниці з насіння

Зазвичай насіння суниці зберігають схожість близько 3 років. Передпосівна обробка насіння гарантує, що схожість буде вище, міцніше сіянці, і вони швидко адаптуються при посадці у відкритий грунт. 

Про це пише Zemliak.com в матеріалі «Посівний календар на лютий 2022: важливі роботи на городі, клумбі та в саду».

Посадка розсади суниці з насіння повинна проводитися після передпосівної підготовки, яка включає в себе два етапи: замочування і стратифікація.

Найпростіший спосіб стратифікації — в пластиковий контейнер з кришкою насипають суміш садової землі і піску, яку злегка зволожують. Висипають насіння суниці по поверхні грунту, не закладаючи в землю, накривають снігом і прибирають контейнер в холодильник на 2 тижні.

«Після стратифікації контейнери виставляють на світло (необхідно 12 годинне освітлення) при температурі +18 +20°С. Через 3-4 дні після появи сходів починають проводити провітрювання, піднімаючи кришку кілька разів в день», — зазначили експерти.

Розсада суниці швидко росте й міцніє, її пікірують у стадії 2-3 листка.

По термінах вирощування розсади експерти наголошують про: 

  • ранні січневі посіви вимагають обов’язкового підсвічування сіянців.
  • ідеальні терміни для вирощування сортової суниці з насіння — друга половина лютого і перша половина березня. Такі саджанці не встигають вирости і прекрасно переносять пересаджування у відкритий грунт.

При лютневому посіві перші ягоди полуниці у вас з'являться вже у липні-серпні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.