Посівний календар на лютий 2022: важливі роботи на городі, клумбі та в саду

Навіть коли валить сніг і тріщать морози у саду та на присадибній дялнці роботи вистачає. В останній зимовий місяць потрібно подбати про збереження зелених насаджень та підготуватися до нового сезону.

Настав час подумати про майбутній урожай. Адже взимку готують не лише віз, а й розсаду. Також у лютому варто перевірити та поповнити запаси насіння, інструментів, витратних матеріалів, добрив та засобів для захисту рослин від шкідників та хвороб, щоб заощадити час навесні. 

До того ж, зараз, поки лежить сніг, у ваших силах наповнити землю вологою, щоб її вистачило майже до літа.

Підвищеної уваги, у порівнянні з іншими зимовими місяцями, вимагатиме плодовий сад. Якщо погода дозволить, в лютому вже цілком можна і треба проводити весняне обрізування та побілку. Одним словом, нудьгувати вже ніколи.

Основні роботи в лютому

Для того, щоб все встигнути і зробити в кращому вигляді, пропонуємо увазі городників, садівників, квітникарів місячний посівний календар на лютий 2022 року. 

Фази Місяця у лютому 2022 року:

  • Молодий місяць1 лютого о 7:47 за Києвом
  • Зростаючий Місяць — з 2 по 15 лютого
  • Повний місяць 16 лютого о 18:58 за Києвом.
  • Спадаючий Місяць — з 17 по 28 лютого
  • Сонячного і місячного затемнення немає

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Сприятливі дні для посівів і посадок — 3, 4, 7, 8, 9, 12, 13, 14, 19, 20, 21, 22, 23, 26, 27 лютого 

Несприятливі дні для посіву і посадок — 1, 2, 16, 28 лютого

7, 8, 12, 13, 14, 15 лютого зелень, салат, огірки, кавун, диня, кабачки, патисони, гарбузи, квасоля, горох, боби, капуста цвітна, білоголова, квіти з насіння
7, 8, 12, 13, 21 лютого томати, баклажани, перець
12, 21, 25, 27, 28 лютого редис, редька, дайкон, петрушка, селера коренева

Робота зі снігом 

Найголовніший вид робіт у лютому на присадибній ділянці пов'язаний із снігом. Снігові роботи проводяться і в саду, і на городі, і в квітнику.

Якщо у вас зима зі снігом по коліно та вище, не забувайте про те, що прибирати його потрібно не лише з-під ніг. Великі маси снігу можуть призвести до пошкодження покрівлі різних будівель, особливо теплиць. 

Щоб уникнути цього, регулярно очищайте від снігу всі дахи. Не забувайте також струшувати сніг із дерев. Однак робити це потрібно вкрай акуратно, щоб не пошкодити гілки, які від сильних морозів стають крихкими. 

Сніг із доріжок та тих місць, де у вас нічого не росте, перенесіть у теплицю або на грядки з підзимовими посадками. Це насичить ґрунт вологою і зробить її більш пухким.

Якщо ж у вашому регіоні зима видалася малосніжною, зробіть усе можливе, щоб зберегти хоча б невелику кількість, що подарувала природа. 

Для цього в зимовий час подбайте про снігозатримання. Для утримання снігового покриву можна використовувати гілки, що залишилися від обрізки дерев, а також довгі стебла соняшнику та кукурудзи, дошки або навіть не прибране з осені бадилля городніх культур.

Щоб накопичення снігу проходило ефективніше, встановіть поперек руху снігозагороджувальні щити, що переважають на вашій ділянці вітрів.

Сніг на теплиці

Лютневі справи у саду

Захист саду від морозів, особливо у безсніжну зиму

Якщо у вашому регіоні справжній лютневий холод, особливо за відсутності снігового покриву, постарайтеся захистити дерева та чагарники від морозу. 

Для утеплення стволів і скелетних гілок обв'яжіть їх мішковиною або будь-яким матеріалом, що дихає.

Ягідні чагарники вкрийте шаром соломи чи лапника. Якщо сніг розтанув рано, а морози все ще не припиняються, захистіть ствольні дерева. Для цього розкладіть шар будь-якого матеріалу, що мульчує, наприклад торфу.

Дивіться також Чим укрити рослини на зиму

Побілка дерев

Користь від побілки дерев дуже спірна. Але якщо говорити про переваги, то найбільшу користь побілка приносить не навесні, а взимку. Адже її основна мета — захистити дерево від різких коливань температур узимку.

Дерево, не прикрите листям, піддається сильному впливу сонячних променів. Протягом дня крона його нагрівається, а ввечері при різкому зниженні температури стискається і тріскається. Тріщини — це рани, крізь які легко проникають різні інфекції.

Побілка стовбурів дерев біла, а білий колір відбиває сонячні промені — кора не нагрівається і не розтріскується. Крім захисту дерева від сонячних опіків, побілка, до складу якої входять спеціальні речовини, також оберігає стовбур від гризунів та попадання інфекцій.

Білити дерева можна тільки у тому випадку, коли температура навколишнього повітря не нижче 5°С. Бажано проводити цю процедуру восени, але якщо ви не встигли цього зробити, або частина фарби змило дощами, продублюйте фарбування дерев у теплий сухий день.

Посів садової суниці на розсаду

Лютий — перший місяць, коли можна сіяти на розсаду полуниці (садову суницю).

Якщо ви вирішили завести на дачі полуниці та розмножити насінням будь-який сорт, друга половина місяця — найкращий для цього час.

Почніть роботу із знезараження грунту. На поверхню продезінфікованого розчином марганцівки ґрунту покладіть в один шар насіння садової суниці і накрийте його вологою серветкою. 

Щоб створити найкращі для насіння умови — підвищену температуру та вологість — помістіть ємність під шар поліетиленової плівки. Регулярно зволожуйте серветку. Коли з'являться перші паростки, укриття зніміть. При лютневому посіві перші ягоди полуниці у вас з'являться вже у липні-серпні.

Лютневі справи на городі

Город у лютому ще спить, укутаний сніговою ковдрою. Проте навіть це не привід господарю та господині сидіти в останній зимовий місяць без діла.

Вигонка зелені

До городньої зелені ще далеко, проте організм зараз, наприкінці зими-початку весни, як ніколи потребує вітамінів. 

Вихід є — зайнятися вигонкою зелені. Найчастіше займаються вигонкою цибулі на зелень. Однак корисну зелень можна отримати від інших культур: цибулі-шалоту, селери, кореневої петрушки, столових буряків, спаржі тощо. 

Для вигонки вибирайте найщільніші, здорові, непересохлі цибулини (коренеплоди), адже при вигонці листя відростає завдяки поживним речовинам, запасеним всередині овочів, і помістіть їх у воду або в будь-який ґрунт.

Головне, чого потребує культура під час вигонки, — світло, тепло і волога. 

Якщо ви забезпечите їй необхідні умови, то вже до свята весни 8 Березня на столі буде салат зі свіжої зелені.

Цибуля зелена на підвіконні

Підготовка насіння до посіву

Настав час подбати про майбутній урожай, а основа основ будь-якого врожаю — насіння.

Щоб сходи були дружними, розсада виросла здоровою і під час зростання не постраждала від хвороб та нападу шкідників, у лютому потрібно зайнятися підготовкою насіння до посіву. 

Залежно від культури підготовка може бути різною.

  • Одному насінню необхідно прогрівання.
  • Іншому навпаки — проморожування (стратифікація). 
  • Треті потребують барботування — насичення насіння повітрям або киснем у воді з метою скорочення терміну проростання.

Крім того, все насіння, особливо вирощене своїми руками, має пройти калібрування, перевірку на схожість та знезараження.

Посів на розсаду насіння перців та баклажанів

Є овочі, які від появи перших сходів до отримання врожаю проходять кілька місяців. Наприклад, перший плід баклажана ви зможете спробувати лише через 120 (а то й більше) днів після посадки, у перцю вегетаційний період триває трохи менше. Ці рослини майже завжди вирощують розсадним способом. 

Початок лютого — найкращий час для посіву на розсаду насіння баклажанів. За тиждень після них можна починати займатися перцем.

Так, для баклажанів та перцю ідеальні дні — 3-4, 7-9 та 21-24 лютого, а помідори місячний календар рекомендує посіяти з 7 по 9, з 12 по 14 та з 21 по 23 лютого. Якщо оптимально спланувати процес, за день можна посіяти і томати, і баклажани, і перець.

Лютневі справи у квітнику

Настав час розпочати підготовку до майбутнього квіткового сезону.

Купівля насіння

Зрозуміло, що побачивши полиці з яскравими пакетиками насіння купити хочеться все і відразу. 

Щоб потім не звинувачувати себе в необдуманому витрачанні (адже грошей було витрачено занадто багато, а місця для такої кількості квітів просто немає, та й умови підходять не для кожної рослини), список покупок потрібно скласти до того, як ви опинитеся в улюбленому магазині. 

Уважно вивчіть пакети з насінням, що залишилися з минулого року. Можливо, у якихось ще не минув термін придатності (зберігання). 

А може, якісь культури вас розчарували минулого року, і ви відмовилися знову їх сіяти. Подивіться на форумах, де дачники обмінюються насінням. Раптом хтось пропонує насіння, яке потрібне вам, а ви, у свою чергу, можете обміняти його на ті, що зібрали своїми руками. Одним словом, покупка насіння — справи важливі, що потребують підготовки.

Посів літників на розсаду

Якщо ви любитель контейнерного саду, то лютий — найбільш вдалий час для посіву на розсаду насіння петунії, тобто королеви контейнерів. Ця культура має довгий вегетаційний період, тому щоб почати милуватися її цвітінням у квітні, посіяти її потрібно вже в лютому. 

Терміни посіву насіння петунії: друга половина січня-березень.

Крім петунії, в останній зимовий місяць можна висівати насіння лобелії, вербени, братки, геленіуму, дельфініуму, хризантеми.

Розсада петунії

Пікірування розсади

Щоб розсада виросла міцною, їй треба приділити чимало часу. 

Посів — це лише півсправи. Розсада, посіяна в лютому, майже завжди потребує досвічування. 

Коли сіянцям стає дуже тісно, ​​наступає наступний етап у вирощуванні розсади — пікірування. Розсада без пікірування не зможе стати сильними рослинами. Розсадити сіянці можна як у куплені ємності, так і зроблені власноруч — це значно зменшить вартість робіт.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.