Гроші за пай: як орендарі в регіонах розраховуються з пайовиками

Нині настав час розрахунків орендарів із пайовиками за те, що вони взяли в оренду їхні ділянки і вирощували в нинішньому сезоні сільгоспкультури.

Ми, Zemliak.com, поцікавилися у родин власників паїв (земельних наділів) про те, як це відбувається в різних регіонах в умовах уже другого складного аграрного року.

Черкаська область

У Юлі Н. є у власності земельна ділянка с/г призначення, яку вона передала по договору оренди місцевій агрофірмі.

«Нам зазвичай платять готівкою. Цього року теж сказали, що без змін, але треба почекати», — каже орендодавиця.

Водночас додає, що в зятя є пай і в якості орендної плати інша агрофірма цьогоріч розрахувалася натурою. При тому що в попередні роки платили половину грошима, половину — зерном.

«Цього року сказали, що немає можливості грошима давати», — додала вона.

Сумська область

Земельні ділянки у власності родини О. орендує місцева агрофірма з рейтингу ТОП-100 латифундистів.

«Торік, в основному, плату за пай віддавали продукцією — олією та кукурудзою. Але нам таке не підходило у зв’язку із сімейними обставинами і лікуванням дружини, то попросили розрахуватися коштами. Виплатили все згідно договору», — каже Іван О.

За словами селянина, цього року розраховуватися сільськогосподарською продукцією не пропонували, відразу повідомили, що перерахують кошти за оренду землі у вересні-жовтні. І вже на початку вересня власник землі отримав кошти на свій картковий рахунок.

У сусідній громаді пай Сергія Ш. обробляють місцеві фермери. Як у 2022 році, так і в 2023 році розраховуються грошима і в установлений договором термін.

Читайте також Які документи мають бути в мене як у власника земельної ділянки

Чернігівська область

У власності Ярослава К. — земельна ділянка площею трохи більше 5 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка дісталася йому у спадок від бабусі.

Пай обробляє місцевий фермер-одноосібник. Торік на цій землі була посіяна кукурудза, цьогоріч — соя.

«Якщо чесно, після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну та проблем із цінами на зерно й логістикою навіть не думалося питати в орендаря про гроші попри договір. Але в листопаді він сам подзвонив, сказав, що віддасть усі кошти за оренду землі, як годиться — близько 30 тис. грн», — зазначив власник паю.

До слова, фермер рахує і сплачує орендну плату на рівні середньої по району — 4% вартості НГО.

Дивіться також Карта НГО с/г землі в Україні | 2021

Державний акт на землю

Цьогоріч власник земельної ділянки поки не контактував із аграрієм щодо виплати грошей за оренду, але певен: фермер розрахується як завжди.

Житомирська область

Батьки та брат Олени Г. проживають у селі неподалік від Чуднова на Житомирщині і в них теж є у власності земельні ділянки. Орендують їх переважно місцевий агрохолдинг та фермерське господарство. При цьому орендна плата тут тримається на «загальноринковому» для регіону рівні — приблизно по 10 400 грн за пай.

«Цього року ще не платили. Але зазвичай проблем із цим не буває. Навіть попри війну. Людям дають вибрати: хто хоче — грошима, хто хоче — зерном, олією, цукром. Дехто ще орють людям городи навесні чи воесни своєю технікою», — каже власниця землі. 

Жінка ще додає, що хоч ці орендарі працюють у регіоні багато років, але нерідко приїжджають представники агрофірм-конкурентів і пропонують майже вдвічі вищу вартість оренди. Проте селяни не поспішають розірвати дійсні договори та передавати землі іншим аграріям в обробіто, бо не знають, чи отримають обіцяну плату за землю.

Кіровоградська область

Земельні ділянки родини С. — в оренді місцевої агрофірми-«середнячка», зембанк якої налічує близько 15 тис. га.

«У нас майже всі паї — в оренді в місцевої агрофірми. Розрахувались грошима десь 2 тижні тому (наприкінці жовтня — ред.) повністю», — зазначив Микола С.

Черкаська область

У батьків Юлії М. є земельні ділянки в Золотоніському районі. Договори оренди власники землі уклали із місцевим підрозділом агрохолдингу із ТОП-100 латифундистів.

«Станом на початок листопада поки що ніхто не платив. Попередньо влітку дали по 400 грн за оранку. Обіцяли до Нового 2024 року сплатити решту. Раніше давали кукурудзою, але зараз ніхто її не хоче брати, бо навіть людям важко десь її продати», — каже Юлія.

Харківська область

У мами Євгенії Т. є земельний пай, який вона передала в оренду місцевому агрохолдингу. 

«Загалом, платять нормально, без якихось проблем. За цей рік виплатили орендну плату ще влітку, у кінці року завжди доплачують індексацію», — каже Євгенія.

Кукурудза

Однак вона додала, що торік після початку повномасштабного вторгнення росії в агрофірмі плнували розраховуватися тільки натурою, зерном. Але згодом-таки орендодавцям дали можливість обирати форму оплати самостійно: чи то грошима, чи зерном.


Якщо ви можете і хочете поділитися своїм досвідом розрахунків за оренду землі, то пишіть нам на електронну пошту: kapustina@latifundistmedia.com.

Контактний телефон: +38 096 955 89 66.

(с) Zemliak.com, Катя Капустіна, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.