Чим укрити рослини на зиму

Аби вберегти рослини в саду та на клумбі взимку від дії низьких температур, слід попіклуватися про них з осені. 

Які рослини варто вкривати, а які краще залишити без укриття? Які агрономічні заходи повинні передувати укриттю рослин на зиму? Як узагалі правильно вкривати рослини на зиму? 

Види укриттів

Підгортання

Такий метод підходить для захисту коренів та укриття низькорослих рослин. Краще використовувати не садовий ґрунт, а легшу суміш торфу та перегною. Зрештою, більшість багаторічників добре реагують на підгортання перегноєм чи землею. 

Лапник (ялинове гілля)

Під ним утворюється сприятливий повітряний простір із гарною вентиляцією. Також легке укриття з гілок сосен або ялинок рятує рослини від яскравих променів сонця ближче до весни.

Гілки ялини для укриття винограду

Опале листя

Воно може добре захистити від перших безсніжних холодів. Але листя плодових дерев не підходить. Найкраще підійде дубове листя, також можна використовувати листя клена, берези чи каштану. Важливо, щоб воно було сухим. Проте слід враховувати, що у такому укритті люблять зимувати миші. А листя, що злежалося і змокло, швидше, нашкодить рослинам, ніж допоможе: зверху його треба захистити від дощу.

Солома чи сухі стебла

Також важливо, щоб вони не були вологими — інакше рослини можуть захворіти чи загинути. Тому зверху на такі укриття кладуть плівку або інший водонепроникний матеріал.

Мішковина

Мішковина добре вбирає вологу, тому з цим укриттям варто бути обережним. Під час відлиги під відсирілим матеріалом утворюється сприятливе середовище для появи гнилей і плісняви, а в мороз мішковина взагалі може замерзнути. Тому важливо залишати повітряний прошарок. Не можна використовувати старі мішки з-під овочів без попередньої обробки фунгіцидами.

Нетканий матеріал

Добре підійдуть для захисту верхньої частини рослин взимку такі матеріали як спанбонд, геотекс чи лутрасил тощо. Головне правильно вибрати його щільність. І бажано обирати світлі відтінки — це допоможе уникнути перегріву рослин навесні під активним сонячним промінням.

Для укриття таких рослин, як гортензія, молоді хвойні, рододендрони, зручно використовувати укриття-чохли з нетканого матеріалу.

Чохол для троянди

Особливо важливо ретельно вкрити ніжні рослини, такі як троянди. Від того, наскільки грамотно зроблено захист на зиму, залежить здоров'я троянд та їхнє цвітіння наступного сезону.

  • Спанбонд

Спанбонд — це технологія виробництва нетканого матеріалу з розтопу полімеру фільєрним способом,а а такж готовий матеріал, вироблений за такою технологією. 

Спанбонд є найпопулярнішим покривним матеріалом, його випускають під різними торговими марками. Розрізнятися можуть за щільністю та кольором, видами додаткової обробки. Використовується для: захисту рослин від заморозків, опадів, бур'янів; сприяє більш швидкому прогріванню ґрунту та сходу паростків; також дає змогу збільшувати час між поливами. У садівництві та городництві зазвичай застосовують термоскріплений спанбонд щільністю від 15 до 80 г/кв.м .

Для сільськогосподарської сфери випускають спеціальні види спанбонду: фольгований чорний та білий (для відображення світла); двоколірний — чорно-білий, червоно-білий (для акумулювання тепла), чорно-жовтий (для відлякування комах). 

  • Геотекстиль (дорніт)

Геотекстиль буває тканим та нетканим, але загалом, виготовляється також за фільєрною технологією. Саме тому ці матеріали часто плутають.

По суті, геотекстиль є одним з різновидів спанбонду, але має ширшу сферу застосування, т.к. має більшу щільність від 100 до 800 г/кв.м і має високі розривні навантаження.

  • Лутрасил

Лутрасил і спанбонд — це покривні матеріали, які дещо відрізняються один від одного, але використовуються приблизно нарівні.

Головне призначення лутрасилу в тому, щоб захищати рослини від впливу природних умов, у першу чергу, від заморозків. Дуже важлива характеристика цього матеріалу, завдяки якій він широко використовується як покривний на городі та в саду, — це його стійкість при дії сонячних променів. Це можливо за рахунок додавання до розчину полімерів спеціальних стабілізаторів ультрафіолету.

Залежно від товщини його, загалом, можна використовувати в наступних цілях:

  • укрити ранні посіви навесні;
  • захистити рослини від заморозків і туманів;
  • покрити теплиці і парники;
  • укрити на дачі молоді хвойні деревця, а також кущі троянд і рододендронів.

Вибираючи покривний матеріал лутрасил, потрібно звертати увагу на його щільність. Так, цифри 18-23 г/кв. м говорять про те, що його можна використовувати для захисту рослин і посівів при температурі до -3°С. Грядки потрібно вкривати відразу після того, як було посіяне насіння або висаджена в грунт розсада. Краї матеріалу можна закріпити за допомогою каменів.

Щільність в 30-40 г/кв. м дозволяє використовувати лутрасил при морозах до -7°С. Такий плівкою можна як вкривати рослини, так і зовнішньо покривати парники. А ось матеріал щільністю 60 г/кв.м передбачає, що його будуть використовувати в якості вітрозахисту на відкритих ділянках, що забезпечується міцністю плівки.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.