Якісний компост забезпечить захист городніх культур

Високоякісний компост, який був доданий на рослину, збільшує вдвічі врожай і сильно покращує якість овочів. Крім того, як показали дослідження німецьких вчених, він захищає рослини від хвороб. 

Якщо підійти до процесу компостування розумно, то на дозрівання компосту знадобиться не рік, а лише 6-8 тижнів.

Про це пише Поради дачнику. 

Виготовляють два типи активаторів: тільки для рослинних відходів і для відходів усіх видів. 

Після того, як шари компостної сировини посипаються активатором, бактерії починають розмножуватися шаленими темпами, швидко з'їдають матеріал — і все, всього за 6-8 тижнів компост готовий.

В загалом, якісний компост покращує структуру ґрунту, регулює доступність води та поживних речовин у рослини, кислотність ґрунту. 

«Перш за все, у вас має бути не компостна яма, а компостна куча (вода накопичується при зниженні). Це означає, що необхідні «гнилі» бактерії для виробництва компосту замерзнуть, а «бродючо-зквашувальні» розвинуться. В результаті ви отримаєте не компост, а смердючу масу, небажану для рослин»,  — пишуть експерти. 

Для початку, треба знайти не розігріте місце, обов'язково в тіні. Огорожа 2-4 кв. м стіни метра висотою. Внизу купи накидати залишки з обрізання гілок, дерев'яні — це великий матеріал, перед тим як згнити, попрацює дренажем. Далі можна скласти будь-які відходи, окрім хворих рослин, м'ясні відходи і, звичайно ж, синтетику. Все йде в компост: бур'яни, листя, чай для сну, картонні скелі.

Корисно знати властивості різних матеріалів: залежно від щільності, вони поводяться по-різному. 

«Густіша, з більшим вмістом азоту (харчові відходи, гниючі овочі та фрукти, гній) — це «пічка» , їх гниття гріє купу. Гаряча купа дозріває швидше. Але вони дуже злежуються, тому вищезазначені матеріали слід розбавляти «повітряними»  — соломою, стружками, травою, папером, подрібненим картоном, бур'янами»,  — зазначили фахівці.

На кожен шар бажано кинути пару лопаток землі — бактерії «для розбавлення». Зверху накрити купу плівкою, шифером або руберойдом, щоб дощі не змивали поживні речовини. Раз на тиждень зрихлювати купу з вилами..

Дізнатися зрілий компост легко: за яскравим запахом свіжої землі та майже однорідним складом. Холодно, розсипається при змішуванні.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.