Експерти розповіли, як підвищити схожість насіння

Для підвищення схожості насіння для вирощування розсади експерти рекомендують застосовувати різні підготовчі процедури стимуляції пророщування. Найпопулярнішими та дієвими є такі як калібрування, барботування та стимулювання, пише Zemliak.com.

Найбільш простий та екологічний мтод  — замочування у звичайній воді.

«Калібрування — це процес відбору повного й відсіювання порожнього. У домашніх умовах калібрування проводять за допомогою розчину кухонної солі. Для цього беруть 1 ст.л. солі на склянку теплої води та опускають туди насіння на півгодини. Яке спливло — відбраковують, а те, що потонуло, промивають і висушують у природних умовах»,  — кажуть експерти.

Барботування — обробка насіння повітрям, застосовується, щоб прибрати захисний шар, яким його вкривають для збільшення терміну зберігання. 

«Барботування здійснюють за допомогою акваріумного компресора або барботера. Насіння поміщають у марлевий чи тканинний мішечок, а потім у ємність з водою, туди ж опускають шланг, яким подають бульбашки повітря. Процес займає щонайменше добу», — додали експерти.

Стимулювання насіння спеціальними препаратами дає дуже добрий ефект. Виробники добрив пропонують безліч варіантів.

Серед народних методів  — замочування в лушпинні цибулі, соку алое, дріжджовому і навіть у медовому розчині. Широке застосування отримала суспензія хлорели, оскільки вона дезінфікує та стимулює сходи, а також зміцнює розсаду. Замочування проводять згідно з інструкцією.

По темі:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.