Для врожайності помідорів насіння варто простерилізувати — досвід

Перед початком посіву, насіння помідорів варто простерелізувати, потім вже закладають у контейнер з землею (земля має бути добре зволоженою), в дрібні борозни (приблизно в 1 см глибиною), зроблені олівцем або паличкою, на відстані 1-1,5 см один від одного. Важливо, насіння в кожній борозні лише присипають землею.

Про це пише Господарочка.

Посів насіння помідорів слід проводити у приміщенні, температура там має залишатися сталою до перших сходів (4-5 днів) і становити 22-26°С.

«Як тільки насіння почне проростати над поверхнею грунту, йому знадобиться достатньо сонячного проміння. Для цього використовуйте сильні джерела світла, наприклад, люмінесцентні лампи або сонячне вікно», — радять експерти.

Спочатку з’являються сім’ядольні листочки. На даному етапі дуже важливе маркування кожного сорту, так як потім розрізнити сорти новачкам буде практично неможливо. Через 2 тижні розсада помідорів вже підросла, але ще залишились невеликі листочки. Зелений колір листя вказує на те, що рослини отримують достатньо світла та поживних речовин для розвитку.

Через місяць необхідно пересадити розсаду в окремі та більші контейнери, щоб вони мали достатньо місця для правильного росту і розвитку. Цей процес називається пікіруванням розсади:

  • Саджанці потрібно вийняти з контейнерів, обережно тримаючи кожен за листя сім’ядолей. Допоможуть виделка або дитяча лопатка. 
  • Якщо коріння декількох саджанців зрослося в грудку, їх потрібно м’яко відділити один від одного, тримаючи пальцями за сім’ядольні листки.

Пересаджувати кожен саджанець в окремий контейнер мінімум 15 см в діаметрі, заповнений хороши грунтом. Перед посадкою можна додати комплексного мінерального добрива.

«При неправильній посадці або відсутності правильного теплового режиму (при температурі нижче 16°С саджанці втрачають презентабельний зовнішній вигляд, листя жовтіє, в’яне, розвиток рослини зупиняється. Саджанці в цьому віці повинні зберігатися при температурі близько 22-25°С до висадки у відкритий грунт», — зазначили експерти.

Якщо нічна температура не нижче 15-16°С, то можна починати пересадку в грунт. Щобі рослини добре прижились, потрібно перемістити їх на вулицю в сонячний день на декілька годин, потім поступово збільшувати час, поки вони не «звикнуть» залишатися на відкритому повітрі повний день. Цей процес називається «загартовуванням розсади» і дозволяє уникнути шоку при пересадці.

«За день до висадки варто гарно полити грунт настояною водою. За необхідності можна підгодувати землю мінеральними добривами (подвійним суперфосфатом, аміачною селітрою) або ж органічними (настоянкою кропиви, розчином курячого посліду)», — додали досвідні городники. 

Зазначається, саджанець має бути висаджений в лунку таким чином, щоб весь стовбур був вкритий грунтом. Після посадки присипати рослину сухим грунтом і потім ретельно полити. Так земля краще оточить коріння, не буде пустот. Також це профілактика від гниття коріння.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.