Пасинкувати помідори у спеку не варто

Під час занадто сильної літньої спеки від обривання листя і від пасинкування краще тимчасово утриматися, тому що кущі в таких умовах погано переносять травми, пише Rivne.media.

«Пасинкувати помідори треба постійно, скільки б стебел у них не було залишено. Але якщо загрози через такі операції при підвищених температурах повітря вищі, ніж користь, то краще відкласти це», — кажуть городники.

А ось якщо влітку йдуть затяжні дощі з похолоданням, помідори бажано не тільки пасинкувати, але і видаляти у них частини пагонів і все нижнє листя, щоб кущі швидше прогрівалися і краще провітрювалися.

«Пасинки при цьому треба не виривати, а виламувати, обережно обхопивши їх великим і вказівним пальцями, і тягнути убік, а не на себе. Якщо ж вони встигли вирости занадто великими, їх краще зрізати гостро заточеним ножем або бритвою», — сказано в повідомленні.

Крім цього, для кращого врожаю десь на початку або в середині серпня варто прищипнути верхівки у всіх плодоносних пагонів і видалити ті квіткові кисті, на яких не зав'язалися плоди, тоді ті плоди, що вже зав'язалися, краще наллються і швидше дозріють.

Власне, формування куща і видалення пасинків — прийоми, які потрібні не самим помідорам, а самим городникам, щоб отримати більше хороших плодів.

Формувати кущі можна не у всіх сортів, адже в деяких і так виростає всього по одному головному стеблу.

Найчастіше залишають одне головне стебло, але сорти з потужними стеблами і з невеликими, але численними плодами можна формувати у два-три стебла. 

Чим південніше розташована плантація томатів, тим більше стебел можна залишити, тому що довге південне літо дозволить встигнути визріти всім плодам, які зав'язалися. Правда, вони можуть виявитися дрібнішими, ніж на основному стеблі.

«Нічого складного у формуванні немає. Якщо потрібне одне стебло, на ньому треба видаляти всі, що з'явилися в пазухах листків пасинки, як тільки вони з'являться, не дозволяючи їм доростати до довжини 2-4 см. Перш за все, треба прибирати ті пасинки, які виросли відразу під кистями, інакше помідор може скинути квітки і зав'язь», — рекомендують досвідчені дачники.

Якщо треба формувати кущ в два стебла, то варто залишити бічний пагін, який з'явиться біля першої кисті. Якщо в три, то крім нього ще й найсильніший з тих, що намітиться під другим стеблом.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.