Передпосівна обробка насіння забезпечить високу врожайність — експерти

Протруєння насіння є не лише загальним профілактичним заходом захисту с/г культур, але й найважливішим етапом у захисті від шкідливості хвороб на початковому рівні пророщування насіння.

Про це пише Аптека садівника.

В Україні зареєстровано широкий асортимент протруйників насіння. Всі вони системної або контактно-системної дії, містять одну діючу речовину або комбіновані, до складу яких входять дві-три діючих речовини. Якісний посівний матеріал — гарантія здорового врожаю. Один із способів покращення якості насіння є його обробка.

Знезараження насіння варто проводити під час замочування. 

«Розчинити в 1 л теплої води 5 г питної соди. Посадковий матеріал витримати в розчині 1 добу. Або витримати зерна у 2% розчині марганцівки. Час обробки — 45 хвилин»,  — радять експерти. 

Стратифікацію насіння проводити потрібно у воді до набрякання, потім змішати з піском і тримати в холодильнику від 30 до 120 діб.

«Важливим етапом також є прогрівання. Посівний матеріал треба поставити в сухі марлеві мішечки та повісити їх біля батареї», — зазначили експерти. 

Крім захисту від хвороб і шкідників, застосування протруйників істотно покращує посівні характеристики обробленого насіння, адже разом із традиційними протруйниками на насіння можна наносити регулятори росту рослин, інокулянти — для покращення живлення та антидоти, які підвищують толерантність культури до певних гербіцидів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.