Городники поділились досвідом, як боротись з фітофторою помідорів

Помідорам нерідко завдає шкоди фітофтора — вона боїться молочних продуктів, під впливом молочної кислоти гриби гинуть. Необхідно налити у літрову банку 100 мл молока, долити до верху водою і додати кілька крапель йоду. Такий розчин ще й прискорить дозрівання плодів.

З профілактичною метою можна обробляти посадки розведеним кисляком або кефіром (1 л на відро води). Першу обробку роблять через 2 тижні після висадки розсади, а потім повторюють щотижня, пише Zemliak.com.

Перше, що потрібно пам’ятати, — ніколи не висаджувати томати поряд із картоплею. Хвороба також швидше розвивається при внесенні надмірної кількості добрив. Особливо сприяє ураженню помідорів дощова погода.

Основний метод боротьби полягає у своєчасній обробці посадок препаратами, що містять мідь (мідним купоросом, бордоською рідиною тощо). 

«Першу обробку роблять у період масового зав’язування плодів, другу — через 7–12 днів, також не зайвою буде обробка мідевмісними препаратами після сильного дощу, коли все в городі буквально пливе»,  — кажуть городники.

З профілактичною метою рекомендують обробляти рослини перед висадкою розсади або одразу після цього 0,5% бордоською рідиною. Через 2 тижні обробку повторити 1% розчином.

Актуально: Обираємо і вирощуємо свиней удома.

«За перших ознак ураження хворе листя та плоди слід видаляти. Препарати з міддю потрібно застосовувати своєчасно — доки збудник не проникнув глибоко всередину тканин, бо за сильного ураження хворобу вже не зупинити», — додають фахівці.

Ефективною є обробка посадок хвойним відваром. Для його приготування необхідно зібрати на соснах або ялинах молоді пагони. Скласти їх у поліетиленові пакети і зберігати в холодильнику до початку цвітіння помідорів. Потім подрібнити, залити водою у співвідношенні 1:2 і прокип’ятити 2–3 хв. Настояти 40 хв., процідити і розвести водою у співвідношенні 1:5. Обприскати квітучі кущі, за 2–3 тижні процедуру повторити.

«Добре діє також часниковий розчин. Взяти 1,5 склянки натертого або пропущеного через прес чи м’ясорубку часнику (можна також його стебла й стрілки), 1,5 г марганцівки, 2 столові ложки натертого господарського мила і розвести все в 10 л води. Процідити й обробити свіжою сумішшю кущі. Через 15 днів повторити. Рослини вперше обприскують через 2 тижні після висадки розсади, а потім з інтервалом у 10 днів», — пише видання. 

Добре зарекомендував себе і відвар попелу: у 1 л води прокип’ятити 10–15 хв. склянку попелу, настояти, процідити, довести об’єм до 10 л, а для кращого прилипання додати 20 г мила. Можна просто обпудрювати посадки кожні 3–5 днів просіяним попелом.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.