Городникам нагадали, що краще використовувати для мульчі

Один з найефективніших агроприйомів сучасного землеробства — мульчування. Воно дозволяє заощадити сили і час для догляду за земельною ділянкою: зберігає вологу в грунті, перешкоджає вимиванню верхнього родючого шару грунту, збагачує грунт цінною органікою, пише Zemliak.com.

Щоб мульча принесла користь, її потрібно правильно підготувати. Наприклад, небажано одразу застосовувати свіжоскошену траву, спочатку її потрібно підсушити. Шар мульчі повинен бути від 3 до 10 см. Оновлювати мульчуючий матеріал потрібно раз на рік, а якщо це листя — кілька разів за сезон. 

Мульчування виконує ряд найважливіших функцій: 

  • регулює температурний режим ґрунту, оберігаючи коріння рослин від перегріву влітку і промерзання взимку
  • покращує структуру ґрунту
  • активізує діяльність корисних мікроорганізмів; захищає грунт від бур'янів; збагачує грунт цінною органікою. 

«Внаслідок підвищеної вологості під мульчею збирається велика кількість слимаків. Також під шаром мульчі рясно розмножуються дощові черв'яки, інші комахи, якими харчуються кроти. У такому випадку від мульчі бажано відмовитися», — кажуть експерти.

Мульчуючі матеріали бувають органічні (солома, сіно, листя, тирса, кора дерев, компост) і неорганічні (картон, агроволокно, керамзит і т. д.). 

Картон — найдоступніший і недорогий матеріал. Під ним не ростуть ні однорічні, ні багаторічні бур'яни, добре зберігається волога. 

«Картон — природний біогумус: перегниваючи, він служить додатковим добривом. Папером і картоном можна мульчувати всі овочеві культури. Однак термін служби картону недовгий — не більше двох сезонів»,  — зазначають досвідні городники. 

Як мульча картон не захищає від шкідників і гризунів. Агроволокно істотно дорожче за папір, але економічніше. При дбайливому застосуванні його можна використовувати 7-8 років. Цей покривний матеріал не псується від ультрафіолету і зміни погодних умов, не схильний до гниття, має високу міцність, досить легкий і зручний у використанні. 

«Маючи пористу структуру і високу світлопроникність, агроволокно добре пропускає воду і повітря, надійно захищає рослини від заморозків, а також комах і шкідників, в спекотну погоду захищає рослини від перегріву і впливу прямих сонячних променів. Під ним не ростуть бур'яни», — кажуть експерти.

Компост — дуже хороший варіант для мульчування. Він покращує структуру грунту, підтримує в ньому вологу, пригнічує ріст бур'янів і розвиток хвороботворних мікроорганізмів, забезпечує рослини живленням. 

«Компост підходить для всіх городніх культур, але використовувати його потрібно якомога обережно, оскільки не для всіх рослин підходить однакова концентрація поживних елементів, що містяться в ньому. До того ж компост привертає паразитів», — додали городники. 

Солома — прекрасна мульча. Вона зберігає вологу, покращує структуру ґрунту, пригнічує ріст бур'янів. До того ж солома, яка  відслужила свій вік мульчею — прекрасний матеріал для компосту. Однак у соломи є і недоліки. Вона привертає мишей і комах-шкідників до коріння і кори рослин. Солома не витримує сильного вітру. Також її не слід використовувати в теплиці: через високу вологість солома швидко пліснявіє. Листя і трава збагачують грунт азотом. Цей вид мульчуючого матеріалу відмінно утримує грунтову вологу. Особливо гарний він для осіннього мульчування: навесні рослини можна висаджувати прямо в мульчу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.