Гірчичний порошок допоможе захистити картоплю від колорадського жука

Найчастіше гірчичний настій на дачі використовують проти комах-шкідників. На відміну від промислових інсектицидів гірчиця не накопичується в ґрунті та тканинах рослин. Від колорадського жука треба взяти відро гарячої води 10 л, розвести в ньому 200 г гірчичного порошку (пачка) і залишити на 2-3 години під кришкою. 

Процідити через кілька шарів марлі, додати 5 ст. ложок 9% оцту і 50 г натертого на великій тертці господарського мила (трохи менше чверті шматка), щоб суміш довше трималася на листках, пише Ukr.media. 

«Розчином з гірчичного порошку обприскують картоплю, томати, баклажани раз в тиждень або частіше, якщо пройшов дощ або випала рясна роса. Якщо раз в 1-1,5 тижня поливати землю цим засобом, можна позбутися і від дротяників», — кажуть експерти.

Від слимаків та равликів слід періодично обробляти гірчичним порошком міжряддя або верхній шар мульчі. Гірчиця обпече ніжну шкіру слимаків, і вони підуть в інше місце. Посилить вплив пікантна добавка — мелений гострий перець і порошкоподібна деревна зола. Все в пропорціях 1:1:1.

«Від метеликів і гусениць готують розчин: у 10 л води ретельно розмішати по 1 склянці гірчичного порошку і тютюнового пилу, накрити кришкою і залишити на 3 доби. Потім процідити і обробляти посадки та міжряддя кожні 10-14 днів до кінця сезону», — кажуть городники. 

Щоб не мати клопоту з цибулевою та морквяною мухою, перед висаджуванням сіянки насипають у борозенки суміш деревної золи та гірчичного порошку у співвідношенні 3:1. Після того як пір'я цибулі відросте на 5 см, той же склад сиплють в міжряддя і розпушують грунт. Потім обробку повторюють ще через 2 тижні.

Цю ж суміш вносять у міжряддя моркви, пастернаку, петрушки, селери та інших зонтичних рослин через кожні 12-14 днів весь сезон.

Гаряча тема: Календар на липень 2022 для городу, саду та клумби.

Обробка кущів і дерев розчином гірчичного порошку допомагає, тільки якщо шкідників небагато, а також в цілях профілактики. Треба розвести у відрі води 100 г порошку, настояти 2 доби в теплому місці, процідити, вдвічі розбавити водою і з'єднати з 40 мл рідкого мила.

«Цією сумішшю щедро обприскують дерева до цвітіння, не пропускаючи ні однієї гілочки, потім обробляють ще через 2 тижні після цвітіння, і далі кожні 15 днів»,  — додали садівники. 

Бурякові та хрестоцвіті блішки люблять буряк, редис, редьку, капусти, дайкон. Їх шкідливість можна значно зменшити, поливаючи грядки гірчичним настоєм. В 10 л води розчиняють півсклянки гірчичного порошку і залишають на 2 години. Обробляють буряк, починаючи з появи сходів і до 4-5 справжніх листків.

А проти хрестоцвітої блішки, яка об'їдає листя рослин родини капустяні, описаний в настій додають 1 ст. ложку 70% оцтової есенції. Посадки не поливають, а обприскують по листю. Повторюють обробки кожен раз, коли помічають нових шкідників.

Читайте також: 

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.