Йод діє на помідори як добриво — поради

На етапі вегетації томати найбільше потребують мікро – і макроелементів. За період вегетації помідори удобрюють 4 рази. Цього достатньо для повного забезпечення рослин поживними речовинами, а також компонентами мінеральної групи.

Основні підгодівлі вносяться на початку цвітіння кущів, а також у процесі формування зав’язі. Йод — відмінний засіб для квітучих помідорів. Він сприяє дружньому швидкому цвітінню і зав’язуванню плодів, пише Zemliak.com.

«На 10 л води піпеткою відміряють 6-8 крапель і змішують з 0,5 л звичайної сироватки. Отриманим розчином поливають грядки. Для позакореневої обробки беруть не більше 30 крапель речовини і розводять її в 1 л молочної сироватки. Туди ж додають 1 ст. л. перекису водню. Все це розбавляють в 10 л води і обприскують листя томатів», — розповіли досвідні городники. 

Гумати не тільки покращують структуру грунту, але і сприяють розвитку в ньому корисної мікрофлори. Завдяки цим добривам можна отримати високі врожаї навіть на бідних грунтах. 

Дріжджі — просте і дуже ефективне підживлення. Дія такого підживлення триває до 4 тижнів, в залежності від концентрації розчину і наявності органіки в грунті. 

«Для його приготування необхідно взяти 100-150 г свіжих дріжджів і розчинити в 1 л теплої води. Після початку бродіння розчин вливають у 10 л води і підливають томати під самий корінь, але так, щоб розчин не попадав на листя і пагони»,  — кажуть експерти. 

Зола виступає не тільки джерелом кальцію, фосфору та магнію, але й ефективним засобом від багатьох шкідників пасльонових. Підживлення помідорів проводять як органічною речовиною в сухому вигляді, так і розведеним у воді.

Настій трави — одне з найбільш доступних засобів для підгодівлі помідорів. Будь-яку бур’янисту траву, ще не вступила у фазу цвітіння, дрібно січуть лопатою або ріжуть ножицями. Після чого її укладають у бочку, бутель або будь-яку іншу ємність на 1/3 від загального обсягу. Все це заливають водою і залишають бродити на сонці протягом 10-12 днів. Після бродіння 1 л настою змішують з 9 л звичайної води і поливають кущі (1-1,5 л на кожен).

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.