Для сівозміни науковці рекомендують обрати горох

Горох серед культур зернобобової групи, що вирощують на неполивних землях Півдня України, тримає лідерські позиції. Це насамперед пов’язано з його здатністю навіть в екстремальних умовах формувати врожай зерна на рівні 2–2,5 т/га.

До того ж, сівба гороху сприяє біологізації землеробства: після збирання культури в ґрунті підвищується вміст гумусу та нагромаджується азот у кількості 30–35 кг/га.

Про це розповіла Раїса Вожегова, директорка Інститут зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук України.

«На користь гороху в сівозмінах говорить його відносно короткий період вегетації, що дозволяє посівам найефективніше використовувати запаси осінньо-зимової вологи, швидко отримати кошти за вирощену продукцію та в більш ранні строки звільнити посівні площі під наступні культури», — зазначила Раїса Вожегова.

Також горох має фітосанітарні властивості й сприяє запобіганню розвитку падалиці попередника. Отже, є незамінним попередником для більшості культур, особливо в насінницьких сівозмінах.

«Отримати добрий урожай гороху можливо завдяки вчасному збиранню, якісному очищенню та правильному зберіганню насіння», — додала науковиця.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.