Дачникам розповіли про 5 поширених хвороб моркви

Морква вважається однією з найпоширеніших культур, тому не дивно, що цей низькокалорійний продукт вирощується повсюдно не тільки на території України, а й в інших країнах. Незважаючи на відносну стійкість рослини, хвороби моркви періодично дають про себе знати — борошниста роса, фузаріоз, чорна гниль, фомоз, церкоспороз, пише Zemliak.com.

Чорна гниль нерідко вражає моркву. Як збудник хвороби виступають паразитичні типи альтернарії, які вражають не тільки насіння моркви, а й паростки. Про прояву проблеми свідчить наявність темної ніжки на сходах або бурих плям на самих листках.

«Щоб знизити ймовірність зараження, необхідно проводити певну агротехнічну профілактику: дотримуватися сівозміни та знищення бур'янів, що належать сімейству селерових, адже вони нерідко також можуть стати причиною зараження. Для посадки слід вибирати гібриди і стійкі сорти моркви», — кажуть експерти. 

Фунгіцидами слід обприскувати в 2 етапи: спочатку в разі прояв перших симптомів, а повторно — через 2 тижні.

Актуально: Календар на червень 2022 для городу, саду та клумби.

Борошниста роса проявляє себе, фарбуючи квітконоси, листя і черешки в світло-сірий наліт. Якщо не виявити і не провести захисні процедури, в період вегетації наліт поповнюється численними клейстотеціями і відбувається погіршення ситуації. 

«Подібне загрожує зупинкою в розвитку коренеплодів, які не ростуть і не наповнюються соковитістю. Якщо бадилля уражається дуже сильно, відбувається порушення фотосинтезу і рослина не отримує необхідної кількості корисних речовин», — зазначили городники. 

Розглядаючи моркву і її хвороби, не можна не відзначити фомоз або суху гниль. Каталізатором є гриб, який часто вражає не тільки коренеплоди, але в деяких випадках і саме насіння. Пошкоджена тканина покривається темними пікнідами, що сприяють формуванню темних, вдавлених плям. Джерелами інфекції є грунт і залишки рослин.

«Щоб знизити ймовірність зараження рослини, необхідно не тільки виконувати всі раніше згадані процедури (сівозміна, видалення бур'янів), але і протравлювати насіння фунгіцидами, а також обприскувати ними посіви», — додали експерти.

Також важливо звернути увагу на церкоспороз, що виявляється у вигляді коричневих плям на листках рослини (конідії). Перші симптоми з'являються на бічних частинах листя, приводячи до їх скручування. Згодом плями об'єднуються в одну велику формацію, а листок висихає і зморщується. 

«В умовах підвищеної вологості уражені ділянки додатково покриваються нальотом світло-сірого плану. Повітряні потоки і дощова вода здатні швидко поширити конідії по сусіднім культурам, тому важливо швидко виявити проблему і вжити заходів», — повідомили городники. 

Нерідко церкоспороз з'являється внаслідок залишків рослин або бур'янів на ділянці. Щоб позбутися від хвороби, необхідно застосовувати фунгіциди, слідувати чітко визначеним схемам сівозміни та вибирати для висадки стійкі сорти моркви.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.