Альтернаріоз помідорів потребує негайної обробки фунгіцидами — поради

Захворювання томатів на альтернаріоз називають також сухою плямистістю або макроспориозом. Джерело зараження рослин — гриби з роду Альтернарія.

Кращим засобом для боротьби із сухою плямистістю є спеціальні фунгіциди. Перші обробки рослин фунгіцидами рекомендується проводити відразу ж після виявлення плям альтернаріозу на листках томату. Повторювати процедуру необхідно кожні два тижні 3–4 рази за сезон.

Про це ідеться в матеріалі Zemliak.com. «ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі». 

Спочатку хвороба проявляється у вигляді концентричних плям діаметром 7-15 мм, які утворюються в фазу цвітіння перших кистей на нижніх, а потім і на верхніх листках рослин. Жовті і бурі плями зазвичай обмежені жилками, розташовані вони переважно по краях листа. 

«На ранніх етапах розвитку хвороби все-таки доцільно застосувати фунгіциди на основі дифеноконазолу, манкоцебу, хлорокису міді. Також рекомендовано використовувати препарати на основі сінної палички та триходерми», — пише Zemliak.com. 

Щоб максимально знизити ризик ураження томатів альтернаріозом, потрібно своєчасно проводити такі профілактичні заходи:

  • дотримуватися сівозміни — висаджувати томати на колишнє місце не раніше, ніж через 4 роки, а також не розміщувати посадки після картоплі, перцю, баклажана і капусти
  • вносити на грядку з томатами добрива з підвищеними дозами калію і спеціальні суміші кальцію
  • своєчасно видаляти уражені рослини і спалювати їх за межами ділянки
  • ретельно прибирати і утилізувати рослинні залишки.

Читате також: Експерти радять проводити профілактичну обробку томатів щотижня.

Найчастіше хвороба томатів альтернаріоз вражає томати в теплу погоду, коли встановлюється температура повітря в межах 25-30°С. Розвитку сухої плямистості сприяють перш за все різкі перепади денної і нічної температури. Крім того, ранкова роса служить найбільш благодатним середовищем для спороношения гриба Alternaria.

«Менше всіх уражаються сухою плямистістю томати Оберіг, Київський 139, Попільнянський, Промінь, Ляна, Золота куля, Санька, Аврора F1 і Надія F1. А ось серед найбільш уразливих сортів відзначають Світанок, Атласний, Зорень, а також гібрид Миколка F1», — кажуть експерти. 

Також під час зберігання томатів їх може вражати гриб Alternaria alternata. Як правило, він зустрічається на зрілих плодах, що мають механічні пошкодження, обмороження чи довго зберігаються.

Різні види альтернаріозу здатні вражати городні, плодово-ягідні і квіткові культури, а також чагарники, дерева і навіть декоративні рослини. Найбільш ласим шматочком для гриба вважаються томат, картопля, капуста, перець, морква, цибуля, агрус, пшениця, соняшник, яблуня, груша та ін.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.