Проти фітофторозу картоплі дієвим буде розчин з йоду — досвід

Фітофтороз картоплі завдає неабиякої шкоди. В період бульбоутворення листя перестає нормально фотосинтезувати, не встигаючи доставляти рослині необхідні поживні речовини. Як наслідок, бульби погано ростуть, дрібнішають. Для профілактики експерти рекомендують застосовувати йод та сироватку у вигляді розчину (1 л сироватки + 9 л води + 3 краплі йоду) — раз на три дні, пише Аптека садівника.

Фітофтороз картоплі активізується у вологу погоду. Якщо зараження вже відбулось, із підвищенням температури зростає й швидкість зараження. Наприклад, за 10°С вистачить трьох годин, а за 20-25°С — півтори.

«Визначити фітофтороз картоплі можна за розпливчастими бурими плямами, які швидко розростаються на стеблах і листках. Уражене листя в’яне, чорніє й засихає, а у вологу погоду гниє», — кажуть експерти. 

Також після дощів можна помітити на нижньому боці листка білуватий наліт, який не утворюється в суху погоду. Бадилля хворих кущів в’яне і поступово гине. На бульбах виникають чіткі бурі втиснуті плями, а на розрізі картоплини помітне таке саме побуріння.

Актуально: ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі.

Через все це врожай отримуємо невеличким, ще й з ознаками зараження. Серед народних методів визначають більш дієві:

  • 1% бордоська рідина (100 г мідного купоросу + 100 г негашеного вапна на 10 л води) — тричі через кожні 10 днів
  • дріжджі для підвищення імунітету рослин (100 г дріжджів на 10 л води) — раз на тиждень
  • настій попелу (250 г на 10л води + 50 г господарського мила)  раз на три дні.

Перші прояви фітофторозу видно на паростках картоплі. Причиною цього є садіння заражених або здорових бульб на ділянці, де у минулому році було зареєстровано захворювання і у грунті лишились невикопані уражені бульби. Джерелом інфекції можуть бути уражене насіння і рештки уражених рослин. Під час вегетації інфекція здебільшого потрапляє з картоплі на томат.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.