Експерти розповіли, як захистити курей від бліх

Курячі блохи — крихітні комахи (1,5 мм) з темним, чорно-коричневим блискучим тільцем. Якщо вчасно не почати вживати заходи та не позбавитися від паразитів, може початися масовий падіж птаха або серйозні захворювання (псевдочума, наприклад), 

Найпростіше, як захистики курник від комах — постійно змінювати підстилку, пише Фермерство України.

Кури практично беззахисні перед блохами. Потрапляють паразити в курник з дикими птахами або емігруючи з інших місць скупчення птахів.

«Найдоступніший і дієвий профілактичний засіб — регулярно видаляти стару підстилку в гніздах і на підлозі курників. У підстилку бажано додавати підсушені частини ялівцю, полину, відлякуючи небажаних жителів», — радять експерти.

Довгі задні ноги, добре помітні вусики і очі — видова особливість даного виду паразитів. Відсутність крил не заважає їм пересуватися — блохи нереально стрибучі. Практично плоске хітинове тільце дуже важко утримати в пальцях або розчавити. 

По темі: Яєчні кури: які породи і кроси ідеально підійдуть для господарства.

Доросла особина блохи добровільно ніколи не йде зі свого господаря. Їй потрібна тоненька шкіра з близько розташованими кровоносними судинами з тоненькими стінками, як у птиці. З цієї причини курячі блохи на людині зустрічаються дуже рідко.

«Розмножується комаха щодня! З зусиллям розкидаючи навколо себе до 6 яєць, блоха щедро обсипає ними територію навколо себе. Після пари тижнів розвитку активні черв’яки переходять у стадію нерухомих лялечок. У анабіозі вони можуть перебувати до декількох місяців, поки поруч не з’явитися гаряче тіло нової жертви», — зазначають фахівці.

Тривалість життя курячої блохи може досягати рік і більше. Якщо ж курячі блохи вже оселилися, без глобальної дезінсекції не обійтися. Потрібно обробити кожного пернатого мешканця курника і саме приміщення. Важливо спочатку обробити птахів, а тільки потім — курник, щоб шкідники що обсипаються і тікають були знищені разом з усім сміттям з підлог і сідал. Весь вміст гнізд, підстилок обробляється хімічними препаратами відповідно до рекомендацій виробника, ретельно.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.