Попіл допоможе попередити вершинну гниль — досвід

Під час зав'язування плодів, томати можуть вражатись вершинною гниллю. Воно з’являється при неправильному догляді і вражає томати як на вулиці, так і в теплиці. На кислих грунтах і при нестачі кальцію хворіють помідори на всіх кистях по мірі їх зав’язування.

З народних засобів при нестачі кальцію найчастіше використовують золу. Для поливу кущів 1-1,5 склянки попелу заливають водою і ретельно перемішують. Проводять полив під корінь свіжоприготованим розчином з розрахунку 2-4 л на рослину, пише Zemliak.com.

«Для обприскування готують витяжку з золи. 300 г золи кип’ятити протягом 30 хвилин в 2 л води, постійно помішуючи, після чого настоюють 10-12 годин, потім проціджують. Отриманий розчин доводять до 10 л і проводять обприскування. У розчин обов’язково додають прилипач: запашне мило або шампунь», — кажуть експерти. 

Зазначається, господарське мило з золою не застосовують, оскільки розчин виходить занадто лужний і може обпалити листя і зав’язі помідорів. Листя і плоди повинні бути добре змочені.

Для профілактики, а також лікування гнилі там, де вона проявляється щорічно золу вносять в лунки при висадці розсади. Потрібно пам’ятати, що зола обпікає коріння томатів, тому при безпосередньому внесенні в лунку її присипають землею, щоб коріння з нею не стикалися.

Гаряча тема: ТОП-10 хвороб томатів: як врятувати помідори від плям і гнилі

Вершинна гниль — це фізіологічне захворювання помідорів, не пов’язане з патогенними факторами. Уражаються вершинною гниллю тільки зелені томати. На вершині плоду (там де був квітка) з’являється водяниста темно-зелена пляма, яка швидко темніє, тканина зсихається, вдавлюється всередину плоду і твердне.

Для лікування помідорів також використовують яєчну шкаралупу.

«Яєчну шкаралупу поміщають в літрову банку і заливають водою. Настоюють 3-5 днів. Настій повинен злегка помутніти. Якщо з’явився неприємний запах, значить на шкаралупі залишився білок. Готовий настій перемішують, проціджують, додають води до 3 л і проводять обприскування», — повідомили досвідні городники. 

Подрібнена шкаралупа додається в лунки при висадці розсади.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.