Холодна вода провокує у розсади томатів чорну ніжку

Якщо на кореневій шийці помітно потемніння та стоншення (чимось нагадує перегорілий сірник) — це чорна ніжка. Також сприятливими факторами для появи хвороби будуть загущені посадки, висока вологість та переохолодження грунту біля кореня (через полив холодною водою, холодні ночі), про це пише Аптека садівника.

Ця хвороба викликана грибами, спори яких є в грунті. Інфекція атакує ослаблену рослину на кореневій шийці. Часто хвороба активізується на сіянцях, травмованих під час пікірування чи пересадки у відкритий грунт.

Основний фактор, що провокує появу чорної ніжки — недостатнє освітлення. Оскільки розсаду вирощують в кінці зими, коли світловий день ще не дуже тривалий, обов’язково треба досвічувати саджанці. 

«Ризик появи чорної ніжки розсади помідорів зростає, якщо ви не збалансували кислотність грунту (помідори люблять слабокислий грунт) і внесли багато азотних добрив», — кажуть експерти.

Насамперед варто видалити усі хворі рослини і найближчі до них здорові, бо інфекція передається від заражених коренів. Потім варто рятувати здорові рослини.

«Необхідно полити розчином марганцівки та трохи спушити землю навколо стебел. Якщо розсада густо посіяна, можна зробити отвори в землі цвяхом чи зубочисткою і засипати у них пісок, який вбере зайву вологу», — кажуть досвідні городники. 

Експерти також застерігають, не варто поливати розсаду, поки земля не підсохне, тоді й збудник відступить. Для профілактики й після виявлення чорної ніжки серед розсади можна поливати відваром цибулиння (як на крашанки).

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.