На Запоріжжі громада створила добровільну пожежну охорону

У Комиш-Зорянській громаді, що на Запоріжжі, місцевими жителями була створена добровільна бригада пожежної охорони. Команді добровольців вдалося загасити майже 40 серйозних займань та налагодити співпрацю з місцевим управлінням ДСНС, повідомляє Децентралізація.

За словами Ігор Гнатуша, голови громади та члена пожежної охорони, після об’єднання громада потребувала своєї пожежної частини. Створити її в форматі комунального підприємства було неможливо: бракувало коштів.

«Представники U-LEAD розповіли, що оголошено конкурс на місцеву пожежну охорону. Це була ініціатива «Вдосконалення системи цивільного захисту в об'єднаних територіальних громадах» від U-LEAD та Фонду міжнародної солідарності Республіки Польща. Ми навіть не роздумували, чи варто погоджуватись. Адже не просто хотіли цього, нам це було необхідно», — повідомив пан Гнатуша.

Офіційно створення пожежної охорони депутати сільради погоди наприкінці 2017 року. Вогнеборці-добровольці пройшли спецпідготовку в центрах пожежної охорони України та Польщі. Сьогодні команда громади працює на виїздах разом із рятувальниками ДСНС, а періодично — виїжджає на виклики самостійно.

«Ми постійно чомусь вчимося, адже ніхто з нас не є професійним пожежником. Попри це за нашими плечима — три сезони роботи. За цей час ми встигли загасити приблизно 40 серйозних пожеж. Бувають і дрібні, які складно назвати масштабними. Та інколи це полум’я, яке розтягується на кілометр, і доводиться довго й складно працювати», — зазначив голова громади.

Наразі добровольці мають дві пожежні автівки, базу в селищі Комиш-Зоря та сучасне спорядження, передане представниками Польщі, як однієї з країн-донорів «U-LEAD з Європою». У найближчих планах громади — придбати третій автомобіль та закласти в майбутній бюджет кошти для матеріальної мотивації добровольців.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.