Фітофтороз та як його попередити

Томати в сезон дозрівання часто вражає фітофтороз  — пише Superagronom  і протидіяти цій хворобі допоможуть народні методи: обприскування часниковим розчином, кефіом, молоком та йодом.

  • Часникові обприскування

Часник з успіхом знищує грибні спори. Перед освітою зав'язі необхідно провести перше обприскування, а через 10 днів  — друге. Результат гарантований при обробці кущів томата кожні 12-15 днів.

Для настойки необхідні 10 л води, 1-1,5 склянки подрібнених головок і пагонів часнику, 1,5-2 г марганцевокислого калію. Часник наполягають у воді добу, потім проціджують і додають в нього марганцівку.

  • Кефірне обприскування

Помідори з метою профілактики фітофторозу можна обприскувати «перебродившим» протягом двох діб розведеним кефіром. Перша процедура проводиться через 10-14 днів після висадки розсади в грунт. Потім  — щотижня. Для розчину необхідно 10 л води і літр кефіру.

  • Молочно  — йодисті обприскування

Цей метод лікує помідори від захворювання, а також прискорює дозрівання врожаю. Рецепт простий  — в 10 л води додають 1 л нежирного молока і 20 крапель йоду.

Фітофтороз  — одне з найтяжчих захворювань рослин. Гриб передається через заражені бульби, насіння, грунт. Вражає в основному пасльонові овочеві культури, в тому числі помідори, а також суницю, гречку та інші рослини.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.