Правильна обрізка огірків збільшує врожайність

Особливість огірків в тому, що у них є жіночі і чоловічі суцвіття. Чоловічі ростуть на основному стеблі і не дають плодів. Їх називають «пустоцвітами». Для збільшення врожаю такі суцвіття прищипують. Листя при цьому не обривають, так як рослина вбирає через них корисні речовини. Жіночі суцвіття ростуть на бічних пагонах. З них формуються плоди. Існує два способи обрізки огірків: загальна і освітлювальна, пише Zemliak.com.

Загальна обрізка застосовується для самозапильних огірків. Такі культури дають рясний урожай і потребують обрізки. Плоди формуються на головному стеблі, який може витримати великий урожай. На бічних пагонах також залишають трохи плодів для зростання.

Як проводять обрізку огірків:

  • У нижній частині батоги видалити усі суцвіття, пустоцвіти, бічні пагони, жовті і опущені вниз листя
  • Прищипнути верхню частину після шостого листка для розвитку бічних пагонів
  • На другій частині зростання лози 0,5-1 м від землі залишити три основних паростка, інші видалити
  • Надалі провести роботу з цими паростками, залишаючи на них по чотири паростка.

По темі: Експерти пояснили, чому важливо обрізати листя огірків.

Для ослаблених і хворих рослин проводять освітлюючу обрізку. Кількість зеленої маси доцільно зменшити в дощову погоду:

  • видалити бічні пагони
  • прибрати листя, лозу
  • зрізати звисаюче, мляве, жовте листя
  • залишити по 2-3 зав’язі плодів.

«Правильна і своєчасна обрізка допоможе виростити багатий урожай і насолоджуватися свіжими огірочками до пізньої осені. Процедуру проводять у вечірній час», — зазначили городники.

Обрізку починають після відростання 6 листка. Батіг обертають навколо шпалери і прищипують точку росту. Прибирають бічні пагони в першій половині лози, а також все листя, що дивляться вниз або привяли.

Основне стебло прищипують після того, як він досягає верхньої частини шпалери. Цю частину огіркової бадилля постійно потрібно контролювати протягом усього сезону. Не можна давати їй розростатися, щоб не затемнити грядки.

«У гібридів прищипують верхівки після шостого аркуша, залишаючи три пагони, інші видаляють. Звичайні сорти вирощують з одним стеблом», — кажуть експерти.

Також зазначається, після обрізки залишають за 3-4 вузла зав’язі і трохи листя. Пагони, які виходять за рамки ряду, обрізають.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також:  

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.