Калій допоможе збільшити врожайність огірків — досвід

Огірки, особливо гібридні сорти, плодоносять активно, тому споживають багато поживних речовин. За формування та зростання плодів відповідає калій.

Якщо рослина не отримує його в потрібній кількості, вона починає позбавлятися плодів, які не зможе виростити через нестачу харчування. Тому, якщо зав'язі на огірках жовтіють і опадають, слід провести калійне підживлення, пише Zemliak.com.

Перш, ніж приступати до підгодівлі, слід переконатися, що причина дефіциту калію. Дуже часто недосвідчені дачники неправильно формують рослину.

«У гібридних сортів (з позначкою F1) необхідно видаляти всі квіти, зав'язі та бічні пагони з центрального стебла до 5 листка, щоб рослина набрала сили для плодоношення. Якщо цього не зробити, молодий огірок не справляється із навантаженням і сам скидає зав'язі», — кажуть експерти. 

Також зав'язі можуть опадати при нестачі світла, вологи, холодних температурах, твердому грунті. Огірок треба висаджувати в легкий родючий грунт, водопроникний, та щоб  добре зберігав вологу.

Актуально: Нашатирний спирт діє на огірки як добриво.

Хорошим мінеральним добривом є монофосфат калію. Він містить калій та фосфор, які не лише підвищують врожайність, але й покращують смакові якості плодів.

«Відмінним варіантом стане гумат калію. Це органічне добриво, яке добре засвоюється рослинами та додатково містить інші поживні речовини. Продається в рідкій формі, розводиться згідно з інструкцією», — зазначили досвідні городники. 

Ідеальний рН грунту для огірка — 6,0-7,2. На кислому грунті огірок почувається погано, тому слід уникати препаратів, що сильно закисляють грунт, таких як сульфат калію.

Натомість деревна зола чудово підходить для забезпечення рослин калієм. Додатково вона містить фосфор, кальцій, магній та інші мінерали. Завдяки лужній реакції можна не побоюватися, що вона підвищить кислотність грунту.

Для приготування добрива слід розвести 150 г золи в 10 л води і залишити на 1,5-2 години. Настоєм поливати огірки під корінь, приблизно 0,5л під рослину. Якщо забезпечити огірки необхідним харчуванням, вони радуватимуть щедрим урожаєм до осені.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.