Експерти поділились секретом, як визначити справжній мед

Якісний мед настільки густий, що під час переливання з банки в банку буквально складається в гірку, якій потрібен час, щоб розподілитися. Це тому, що він містить не більше 17-20% води. 

Не розведений водою мед можна визначити вагами: кілограм меду поміщається в посудину об'ємом 0,8 л, а літрова банка нормального меду тягне майже на півтора кг, повідомили пасічники Medusweet.

Експерти кажуть, сумлінний продавець на ринку дозволить перевірити консистенцію товару паличкою або ложкою: якщо мед тягнеться тонкою ниточкою, то він якісний, а фальсифікований капає з ложки і миттєво топиться в масі. 

«На вигляд він не буде однорідним і прозорим, як натуральний, а мутнуватий, з осадом на дні або розшаровувальний (часто на дно кладуть манку з патокою, а лише зверху мед). Піна — теж погана ознака, мед або недозрілий, або починає загравати», — кажуть досвідні пасічники. 

Хороший мед завжди злегка дере горло своїй терпкістю, а кислинка не відчувається (вона — ознака незрілого продукту або того, що псується). Крапелька нормального меду, якщо розтерти її пальцями, легко наноситься і вбирається в шкіру, а та, що містить добавки, просто зіб'ється в крихти. 

«У хорошого меду завжди сильний, специфічний аромат, частіше квітковий, пилковий, чим менше пахне, тим більше в нього підмішали сиропу», — додають експерти. 

Актуально: В Україні стає популярним бортьовий та колодний мед.

Вирушаючи на ринок восени чи взимку, розглядати варто тільки зацукрований мед — в цю пору нормальний продукт іншим не буває (теж є виняток: акацієвий сорт довго зберігає рідку форму). Порядний пасічник взимку рідкий, а влітку загустілий мед продавати не буде.

«Перевірку меду можна влаштувати простим шматочком хліба. Опустіть його в мед хвилин на 10-12 —якщо він розм'як, значить, ви купили банальний сироп, а в натуральному меді хліб затвердіє», — зазначили пасічники.

Відповідальні пасічники та компанії, що займаються медом, обов’язково мають відповідні документи, що затверджують якість даної продукції. Лабораторні дослідження можуть миттю відшукати будь-які домішки і надлишок води в меді, тому не зайвим буде запитати у продавця ветеринарно-санітарний паспорт пасіки і сертифікат відповідності (експертний висновок.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.