Через окупацію на Луганщині вимирає медовий бізнес

З початком літа оголошення щодо продажу невеликих (до 20 бджолосімей) та середніх (понад 50 вуликів) господарств з'явились у телеграм-каналах та соцмережах Старобільського, Сватівського, Троїцького та Білокуракинського районів. 

Пасічники масово припиняють працювати на окупованих територіях та «закривають» свій бізнес через окупацію та постійні обстріли.

Про це повідомляє Суспільне.

Місцевий житель Юрій — пасічник з 10-річним стажем, тримає своє господарство на 50 вуликів в одному із сіл Сватівського району. З початком повномасштабної агресії Росії разом із родиною виїхав з Луганщини, покинувши свою пасіку і підсобне господарство. 

«Як це не боляче, вирішив продати пасіку поки вона ще у більш-менш нормальному стані. І таких як я пасічників серед тих кого знаю десь чоловік 10-15. Хто виїхав і вирішив продати своє господарство. Правда, поки охочих їх придбати немає», — каже Юрій.

Залишила свою велику пасіку на понад 300 бджолосімей на Луганщині й власниця одного із місцевих медових брендів. У 2016 році вони створили власну торговельну марку. Почали виготовляти медові мікси, натуральну косметику з використанням меду, медові напої та сувеніри. Розповідає — втрати «медового бізнесу» в окупації пов'язані ще й із відсутністю можливостей для медозбору в цих районах та небезпекою мінування територій поблизу пасік та полів.

«Окупанти зібрали місцевих фермерів, попередили, щоб не сіяли соняшник. Деяким фермерам в районі наказали зовсім не сіяти нічого. Бо все замінують: і поля і ліс», — розповіла вона.

За даними Луганської ОДА у 2021 році на Луганщині працювало 1948 пасік, які перебували у загальноукраїнському реєстрі. В них налічувалось понад 100 тисяч бджолосімей, що удвічі більше аніж у 2020 році.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.