У селі Уторопи місцеві жителі самі готують сіль

У гуцульському селі Уторопи, що на Івано-Франківщині, варять сіль з ропи. Її можна набирати з чотирьох місцевих джерел. Приблизно за чотири години із 24 літрів ропи можна зварити 5 кг солі. Її висушують декілька днів на сонці. 

Упродовж останнього місяця люди до них стоять у черзі. Приїжджають за ропою і жителі сусідніх сіл та міст.

Про це повідомляє Суспільне.

Століттями уторопці варили сіль та обмінювали її в інших регіонах на продукти, каже житель села Петро Грицюк. Чоловік живе поблизу одного із джерел з ропою, яку місцеві називають соровиця або сорвиця. Раніше разом з дружиною купляли сіль. Однак зараз вирішили варити її вдома.

«У магазинах немає багато солі та й подорожчала, тому люди кинулися сюди, йдуть по соровицю. Дехто варить. А є, що нею солять. Моя жінка вміє соровицею солити. А сіль варимо, щоб на стіл подати», — каже Петро Грицюк.

З його слів, у селі є понад 70 криниць із солоною водою. Більшість із них засипали. Зараз набрати соровицю можна із чотирьох джерел. Дружина Петра Ганна розповідає, що й назва села пішла від солоної води.

«Назва села — Уторопи. А чому Уторопи? Бо отут ропи. Колись навіть чумаки цим займалися, бо не мали з чого жити, чумакували й варили сіль. І дійсно, нема ніякої кризи, бо сіль – це перше. Посолив і вже ти собі маєш продукцію», — пояснює Ганна Грицюк.

Інколи, аби потрапити до джерела, потрібно чекати у черзі, каже Людмила Слижук, яка приїхала за соровицею із сусіднього села Розтоки.

«Зараз — така ситуація, що солі дуже мало і вона набагато дорожча. Згадуємо давні часи й користуємося тим, що дає нам мати-природа», — говорить Людмила Слижук.

Набравши соровицю, подружжя Грицюків готує багаття та переливає ропу у цебер. Колись їхні предки варили сіль у посудині, яку називають «чирін». Він був у кожній уторопській хаті.

Коли соровиця закипіла, до неї вливають молоко, щоб очистити сіль. На дні утворюється сіль, яку поступово вибирають.

Приблизно за чотири години із 24 літрів ропи зварити можна 5 кг солі. Її висушують декілька днів на сонці. А у побуті користуються як нею, так і ропою.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.