В Україні очікується дефіцит солі — думка

Через бойові дії країни-агресора російської федерації ДП «Артемсіль» — найбільше в Європі підприємство з виробництва солі — зупинило роботу ще в квітні. Тоді ж і був вивезений запас готової продукції.

У сезон домашньої консервації може виручити і морська сіль, проте, як зазначають експерти, її виробництво опинилися під окупацією росіян, і стало питання про імпорт морської солі.

Про це повідомляє Промисловий портал.

«Були прямі влучання в рудники, матеріальний склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не піддамо людей небезпеці. Тим паче більшість мешканців Соледара, співробітників ДП «Артемсіль» вже евакуювались», — повідомив в.о. директора ДП «Артемсіль» Віктор Юрін.

Також Віктор Юрін пояснив, що підприємство зупинили ще у квітні, бо стало неможливо вивозити залізницею готову продукцію з Соледара. 

Актуально: Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні.

Поклади солі є й на заході Україні. Зокрема, у Дрогобичі, а також у селищі Соло́твино, що на Закарпатті, також на Прикарпатті. Однак на думку експертів, там видобуток або вже сходить нанівець, або навпаки потребує розробки.

«Звичайну сіль могла б замінити морська, проте теж не українська, бо її у нас теж відібрала росія. Знову таки, морська сіль теж буде завозитись з-за кордону», — пояснили фахівці. 

Українським джерелом високоякісної морської солі є солоні озера, лимани на Чорному та Азовському морях (це євпаторійська сіль, сакська, керченська, де сіль практично з моря і високої якості). На жаль, всі ці три джерела високоякісної солі з моря окуповані сьогодні. Тобто Україна й це не може використовувати.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.