Закарпаття добуватиме сіль для всієї України

На території Буштинської громади Тячівського району на Закарпатті почали розробляти Бурштинське соляне родовище і зможуть добувати до 150 тис. т солі на місяць методом підземного вилуговування через бурові свердловини з поверхні землі. Розпочалися роботи в межах інвестиційної угоди з ТОВ «Катіон інвест», пише Голос України.

Про це повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

«Через бойові дії на Донеччині зупинилося держпідприємство «Артемсіль», яке забезпечувало 100% потреби країни. Саме тому для виконання окремих завдань щодо покриття продовольчої безпеки країни Закарпаття включилося в цю складну, але надважливу роботу», — сказав начальник ОВА.

Попередньо геологи виявили колосальний соляний пласт, який починається з глибини 35 метрів і залягає аж до півкілометра, констатують у облвійськадміністрації.

Розпочали інженерні роботи з будівництва під'їзної дороги, розмітки бурових майданчиків, облаштували місця для працівників та інше. Водночас закупили сучасне обладнання для глибокого промислового буріння.

Тож першу сіль добудуть уже через півроку. Родовище зможе забезпечити 100% потреби України у технічній солі, яку постачатимуть для утримання доріг у зимовий період. Нині потреба країни в технічній солі — до 450 тисяч тонн на сезон. Після планового розвитку інфраструктури підприємство розпочне постачання і столової солі для населення.

За словами голови ОВА, влада створила інвестору максимально сприятливі умови, домовилися про розгляд додаткових опцій у межах індустріального парку, які дозволять підприємству швидше розвиватися.

Очільник регіону подякував Буштинській громаді за сучасний підхід до економічного розвитку та створення сприятливого інвестиційного клімату, а також усім, хто долучився до цієї надважливої справи.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.