На Івано-Франківщині родина виготовляє крафтові сири з овечого молока

Неподалік річки Мізунки, посеред зелених лісів та гір розташована ферма «Дубовий кут». Власниця ферми Оксана Лучків, уже з шість років виготовляє крафтовий овечий сир: будз, солений будз, вурду, бринзу, копчений і маринований сири, а також тверді види: манчего, пекоріно й мізунський

Зазначається, фірмовий, мізунський, можна купити лише тут, на фермі, ще інколи на ярмарках.

Про це інформує видання Репортер.

Весь процес Оксана Лучків проходить сама, без помічників, щоб бути впевненою в якості. Бо ж варто лише трохи не догріти — і рецептура порушена, сир почне гнити зсередини.

«Якщо це твердий сир, то молоко ми пастеризуємо — нагріваємо вище 70°С, якщо будз, то після дійки — одразу в казан. Даємо ферменти і протягом півгодини робиться сирна маса. Ми її ділимо на сирне зерно і збираємо у будзов’яз. До години часу стікає сироватка — і процес варіння завершений», — розповідає Оксана.

Господиня зазначає, будз добре смакує з медом, варенням, до салатів. А от термін його зберігання на свіжому повітрі — максимум доба, далі він прокисає.

Вурду роблять з сироватки, яка відійшла від першого сиру, — тут на цю сироватку кажуть «жентиця». Її варять на відкритому вогні в казанку до кипіння. Важливо не перетримати, бо, коли закипає, вона опускається на дно й пригорає.

Наприкінці серпня ще роблять овече масло. Тоді жирність молока найвища. Я збираю з молока 20% вершків через сепаратор і роблю масло. 

Зараз у Лучківих є 140 дійних овець і 191 ягня. Також тримають чотири кози, які є розумнішими тваринами, ніж вівці, тому ведуть стадо. Доглядом і лікуванням тварин займається Василь, чоловік Оксани, він ветеринар. Випасають овець по двоє пастухів, які виходять на зміну на тиждень. А допомагають їм шестеро собак-алабаїв.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.