Молочні підприємства можуть відправляти свою продукцію транзитом через ЄС

Станом на травень молочні підприємства мають право транзитом відправляти свою продукцію в треті країни. Єдиною вимогою для транзиту через ЄС є наявність транзитного сертифіката, який засвідчує відповідність вимогам щодо здоров’я тварин.

Про це розповіла Ольга Шевченко, заступниця Голови Держпродспоживслужби, під час експертної онлайн-дискусії на тему «Поточний стан молочного сектору: основні проблеми і кроки їх подолання». 

«Транзит через ЄС на сьогодні можна здійснювати двома шляхами: контейнерне перевезення або шляхом перевантаження», — пояснила Ольга Шевченко.

За словами експертки, перший спосіб — у контейнерах, які опломбовуються та відповідно сертифікуються інспекторами Держпродспоживслужби для третіх країн. Такий шлях транзиту відбувається без перевантаження та доставляється у кінцеві країни з відповідним сертифікатом.

Актуально: Умови імпорту та транзиту продукції тваринництва через ЄС під час війни | Шпаргалка | 2022.

Другий шлях, як визначила Ольга Шевченко, включає процедуру перевантаження.Тут можуть бути проблеми, оскільки сертифікати, видані в Україні для третіх країн після перевантаження не місять актуально у інформацію про нові транспорті засоби. Наразі ведеться робота з організації перевантажень на складах Польщі. Там планується організувати додаткову сертифікацію, яку будуть здійснювати польські ветеринарні інспектори. У цьому підході є певна проблема  сертифікат перевантаження повинна визнати третя країна.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.