АВМ продовжує активну підтримку молочних ферм під час війни

За час окупації російськими військами фермери Київської, Сумської та Чернігівської областей вимушено переформатували роботу молочного виробництва. 

Експерти Асоціації виробників молока постійно тримали зв'язок з фермерами, в телефонному режимі допомагали зберегти поголів'я від голоду та надавали консультації про можливості заощадливого використання кормів.

Про це розповіла Ганна Лавренюк, генеральна директорка Асоціації виробників молока (АВМ) під час онлайн-зустрічі команди швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (QFTP) з надавачами послуг.

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну фермерство зазнало великих втрат та збитків. Окупанти повністю відрізали шлях до багатьох господарств та позбавили можливості як підвезення кормів для худоби, так і вивезення для реалізації молока.

«Команда АВМ продовжувала надавати послуги ветеринарного, технологічного та іншого консультування. Ми організовували виїзди туди, де це було можливо. Тим підприємствам, які були «відрізані», але з ними зберігався зв’язок, надавали консультації дистанційно», — зазначила Ганна Лавренюк.

По темі: Ганна Лавренюк: Проблеми молочних господарств на деокупованих територіях треба негайно вирішувати.

Однією з гострих проблем, за словами Ганни Лавренюк стало те, що господарствам треба було зменшити добовий надій із ферми і скоротити втрати, адже багато з них тижнями були змушені роздавати і навіть утилізувати молоко.

Після деокупації фермери стикнулись з питанням відсутності робочого персоналу, оскільки всі, хто зміг — евакуювались з територій активних бойових дій. У зв'язку з цим, на ферми прийшли працювати переселенці, і їх треба було супроводжувати — люди не мали досвіду роботи в сфері фермерства.

Ганна Лавренюк наголошує, що нині триває робота з відновлення документацій на фермах, оскільки офісні приміщення розбиті та спалені.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.