Від парші на яблуні врятує соляний розчин — експерти

Парша — одна з найбільш поширених і шкодочинних захворювань фруктових дерев.Це захворювання, що викликається патогенними грибами і бактеріями, іноді актиноміцетами. Їй схильні яблуневі, грушеві дерева, картопля, пасльонові, морква, буряк, цитрусові.

Для боротьби з паршею експерти рекомендують застосовувати сольовий розчин. Готують досить концентровану суміш: на 10 л води додати 1 кг солі. Обробка припадає на ранню весну, коли помітні лише перші ознаки захворювання, пише Zemliak.com.

«Захворювання значно знижує кількість одержаного врожаю і погіршує його якісні характеристики. Перші ознаки зараження помітні після появи листя. На листках видно невеликі плями блідо — зеленого кольору, у яблунь на зовнішній стороні, а груш — на задній», — кажуть експерти.

Для лікування від парші яблунь використовують бордоську суміш. Дія розчину зберігається протягом 14 днів, тому за весь сезон проводять 6-7 обробок. 

«Перша припадає на початок вегетаційного періоду, в момент появи бруньок. Концентрація розчину повинна бути найсильнішою (30 гр мідного купоросу, 35 гр вапна розводять у 1 л води). Кожну наступну роблять через 14-16 днів з менш концентрованим розчином (10 гр купоросу, 10 г вапна на 1 л)»,  — зазначили експерти.

Також найвідомішими «народними» засобами без хімії є лікування розчином з гірчицею. У 10 л відрі води розчиняють 90-100 гр сухого порошку гірчиці. Суху речовину перед розчиненням бажано змішати з невеликою кількістю теплої води. Лікуванням займаються після дощу, бажано у весняний сезон.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.