Захист персику від курчавості необхідно проводити ранньою весною — експерти

Кучерявість (курчавість) персика — одна з найпоширеніших хвороб цієї культури. 

Пори грибка сидять в малодоступних місцях, тому важливо проводити обробку вчасно і кілька разів. Найперша обробка – щойно зійде сніг і температура буде не нижче 5° С.

Про це пише Аптека садівника.

Грибкова хвороба не тільки знищує листя і врожай, а й пошкоджує гілки, внаслідок чого взимку більшість заражених пагонів гине, а вцілілі наступної весни мало цвітуть і не дають плоди.

«Грибкова інфекція, яка викликає кучерявість листя, локалізується під корою, особливо у тріщинах, під лусками бруньок. Грибок активізується у холоді та вологому середовищі, за два тижні до розпускання бруньок. Найсприятливіші умови розвитку хвороби: температура 6-8 °С тепла, вологі ночі»,  — кажуть експерти. 

Найчастіше грибок атакує ніжні молоді листочки, які ледь-ледь почали розпускатися.

Також грибок швидко поширюється, якщо персик росте у важкому вологому грунті. Слід утриматись від щедрого поливу принаймні на чорноземі чи глиноземі з підвищеною кислотністю. Добре послужить для розкислення грунту попіл або засівання пристовбурного кільця білою конюшиною.

Лікування народними засобами зводиться до обприскування бордоською рідиною: розчинити 300 мідного купоросу й 300 г негашеного вапна у 10 л води з прилипачем, наприклад, господарським милом. Обов’язково таку саму обробку слід робити восени, у вересні-жовтні до дощів.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.