Городникам нагадали правила вирощування капусти на ділянці

Для висаджування капусти у відкритий грунт варто обрати добре освітлену ділянку, без затінків, за відсутності надмірної вологи, та очищена від чагарників та бур'янів.

Допустимими попередниками можуть бути: помідори, капуста, огірки, салат, бобові, квасоля, горох.

Про це нагадала Мирослава Предоляк, керівник агрохімічного напрямку к.с.- г.н. «Агрії Україна» в ефірі всеукраїнської ініціативи «Сади Перемоги». 

Під час підготовки земельної ділянки для висадки розсади капусти варто врахувати, що для культури оптимальними будуть легкі та середні суглинки. Може бути і пісок, але тоді неохідний полив, оскільки на важких грунтах порушений водний і повітряний режим. Це може бути згубно для рослини.

Як зазначила Мирослава Предоляк, оранка ділянки проводиться на глибину до 25 см, кислотність грунту має бути в межах pH 6-7. Якщо показник вище — то можна додати вапно, долмітове борошно чи крейду, оскільки кислий грунт провокує заховрювання Кила.

Актуально: Як визначити кислотність грунту.

Коли середньодобова температура повітря встановилась на позначці 8-10°С, то настав час для висадки капусти у відкритий грунт. Також оптимальною умовою є наявність 4-5 справжніх листочків і при цьому варто дотримуватись відстані 30-50 см.

«Полив достатньо проводити по 2 л на кожну рослину через день. Обов'язково має бути присутнє підгортання, оскільки під час поливу грунт розмивається», — зазначила Мирослава Предоляк.

Щодо інфекційних захворювань, то капуста вразлива культура: 

  • Кила — грибкове захворювання, розвивається на кислих грунтах
  • Пероноспороз —виникає через підвищену вологість та загущеність посівів
  • Фомоз з'являється через підвищену  вологість
  • Чорна ніжка у капусти виникає через занадто кислий грунт та надлишок вологи
  • Альтернаріоз також виникає через підвищену вологість та загущеність посівів.

Також Мирослава Предоляк зауважила, якщо купувати розсаду на базарі, то варто приділити увагу кореневій системі, оскільки зовнішній вигляд може бути в порядку, але коріння може бути заражене чорною гниллю. 

«Ця хвороба виникає внаслідок вирощування розсади в парниках у звичайнй землі, без стерилізації та не в спеціальному грунті», — додала експертка.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.