Від попелиці на капусті врятує попіл — експерти

Навесні (у квітні) за температури 10-12°С вилуплюється перше покоління попелиці. Для боротьби з попелицею на капусті варто застосувати попіл — просіяти його та опилювати ним раз на тиждень. Дрібні часточки забивають дихальця шкідників і вони гинуть, пише Аптека садівника.

Щоб попередити масове заселення городу попелицею, восени необхідно визбірати всі рослинні рештки і провести глибоку оранку. Також скосити або обробити гербіцидами бур’яни на межі, а поряд із капустяними грядками висіяти рослини-репеленти, які відлякують тлю — базилік, м’яту. 

По темі: Чорнобривці захистять перець від попелиці

Водночас, до переліку корисних методів боротьби з попелицею входять:

  • Заварене цибулиння (як на крашанки) — обприскувати культуру
  • Розчин оцету 150 мл на 10 л води. Обприскувати раз на тиждень
  • Подрібнити  1 кг зубців часнику, стрілок, листя, розвести у 10 л води й настоювати 3 доби
  • Залити 100 г сухого порошку гірчиці 10 л води й залишити на кілька годин. Обробляти раз на тиждень

Попелиця на капусті дуже часто розмножується партеногенезом, тобто для розмноження не потребує самців. Тому через два тижні кожна самиця здатна відкласти 50 яєць. За літо одна самиця може дати до 16 поколінь.

«Також дієвим буде мильний розчин. Брусок господарського чи дігтярного мила на 10 л води та обприскувати грядки раз на тиждень. Мило утворює плівку, яка також закриває дихальця комах»,  — радять експерти. 

Попелиця на капусті частіше оселяється на ослаблених рослинах, тому основне завдання господаря — забезпечити правильний догляд і умови вирощування, підсиливши їх вчасною обробкою від шкідників.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.