Фахівці повідомили етапи приготування Бордоської суміші

Дуже важливо дотримуватись як пропорцій, так і послідовності змішування компонентів задля отримання бажаного ефекту. Бордоську рідину готують у пластикових чи емальованих відрах та уникають металевої тари, яка може окислюватися, пише Аптека садівника.

Бордоська суміш — це поєднання у певних концентраціях розчину мідного купоросу та негашеного вапна. Експерти поділились пропорціями для приготування 1% розчину бордоської суміші:

  • на 10 л розчину — 100 г мідного купоросу+100 г негашеного вапна.

Також можна приготувати 3% розчин бордоської суміші:

  • на 10 л розчину — 300 г мідного купоросу+300 г негашеного вапна.

На початку притовування суміші, спершу розводять «молоко» — вапно розчинити у 2 л гарячої води (не більше 50°С); в такій самій кількості гарячої води окремо розвести мідний порошок. Далі обидва розчини доводять холодною водою до об’єму по 5 л кожен.

Потім купорос повільно вливають у вапняний розчин, постійно перемішуючи до однорідності. 

«Бордоську суміш необхідно постійно розмішувати, щоб всі крупинки максимально розчинилися. Під час приготування обов’язково необхідно вдягати гумові рукавички та маску, аби запобігти потраплянню розчину на шкіру», — зазначили експерти. 

Після приготування варто виміряти концентрацію міді в готовому розчині. Це робиться або за допомогою лакмусового папірця — він має стати сірувато-синім, або ж просто взяти залізний дріт чи довгий цвях та занурити у розчин — він не повинен покриватися рудим нальотом, що означатиме надлишок міді у розчині.

«Якщо рідина приготовлена правильно, вона набуває блідо-блакитного кольору»,  — додали експерти. 

Якщо концентрація таки завелика, в такому випадку слід додати трохи більше вапняного розчину і знову перевірити концентрацію міді.

Якщо цього не вдається зробити, на відро суміші розчиняють 1 столову ложку цукру, яка збереже властивості препарату.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.