Весняна обрізка дерев проводиться до появи бруньок

Весняну обрізку плодових дерев найкраще проводити в кінці лютого — середині березня, коли дерево ще спить — нічого нового ще не встигло вирости або зацвісти, але вже не так холодно. У всякому разі потрібно встигнути до того часу, коли дерево почне формувати бруньки, пише Zemliak.com.

Гілку слід обрізати навскіс над брунькою, яка розташована з зовнішнього боку гілки. Така обрізка не дасть воді застоюватися на місці зрізу, вода буде просто стікати вниз, а брунька, залишена з зовнішнього боку, дасть новий пагін, яка не буде загущувати крону.

«В першу чергу слід вирізати старі гілки і пагони, так як вони найменш продуктивні. У багатьох сортів і різновидів плодових дерев плоди утворюються на дрібних молодих гілках», — зазначають садівники. 

По темі: Календар на березень 2022 для городу, саду та клумби.

Досвідчені садівники рекомендують убезпечити себе за допомогою більш ранньої обрізки, особливо, коли справа стосується персикових і абрикосових дерев. Проте, обрізку груш і яблунь можна дотягнути і до середини кінця квітня.

«Обрізку слід проводити щорічно, а не один раз на 3-4 роки. Так вашим рослинам простіше буде пережити щорічну невелику обрізку, ніж дуже сильну, але набагато рідше», — кажуть експерти. 

При щорічній обрізці можна видаляти не більше ніж 30% від загальної кількості гілок. Молоді гілки потрібно вирізати тільки в разі якщо вони згущають крону, найкраще видаляти старі гілки, таким чином, ви ще й омолоджує крону.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.