Підживлювати виноград навесні варто до початку цвітіння — експерти

Перша підгодівля винограду проводиться за два-три тижні до початку цвітіння. Основними елементами для життєдіяльності рослин є азот, фосфор і калій. Крім цього, в грунті повинно бути оптимальна кількість мікроелементів — кальцій, залізо, марганець, магній, цинк, бор, мідь, сірка, молібден і інші. 

Про це пише Сільське господарство та садівництво.

«Корисні для винограду будуть рідкі органічні добрива: гнойова жижа — 1 кг розчину на 1 кв. м і пташиний послід — 40 г на 1 кв. м. Можна вносити комплексні мінеральні добрива (нітрофоска) — 40-50 г на 10 л води на 1 кв. м. Така підгодівля винограду стимулює розвиток суцвіть, покращує зав’язування ягід, зменшує осипання квіток і зав’язі», — кажуть експерти. 

Підживлення вносять в рідкому вигляді або поєднують з поливами. Глибина внесення 25-30 см. Другу підгодівлю роблять через 2 тижні після першої тими ж добривами. Третя підгодівля проводиться перед початком дозрівання ягід — 20 г суперфосфату і 15 г калійних добрив на 10 л води (на 1 кв. м площі харчування). Останню підгодівлю добривами роблять для поліпшення визрівання і підвищення морозостійкості лози.

«Варто пам’ятати, що добрива вносять строго по нормі і тільки тоді, коли рослини відчувають в них потребу», — додали експерти. 

Також  виноградарі радять дотримуватися послідовність внесення добрив. У першій половині вегетації вносять азот і фосфор, в другій — застосовують фосфорні та калійні добрива. Гній вносять на чорноземах один раз в три роки, на супіщаних — один раз в два роки, на піщаних — щорічно.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.