Обробка винограду від оїдіуму має включати хімічні та біологічні засоби

Для нашого клімату й погодних умов наука та практика кажуть: якщо на плантації є проблема з оїдіумом — виноградарям потрібно проводити сім основних обробок. Важливо також враховувати ситуацію, адже якщо ураження хворобою дуже сильне, то будуть потрібні й додаткові обробки.

Пише про це Kurkul.com.

Початок проведення захисних заходів від оїдіуму залежить від накопиченої інфекції протягом минулого вегетаційного періоду. Якщо на конкретному винограднику були проблеми з оїдіумом раніше, то першу обробку рослин краще зробити в фазі розтріскування бруньки препаратами триазольної групи.

Другу обробку здійснюють у фазі 3-6 листків або за довжини пагонів (довжина приросту) до 10 см. Тут можуть застосовуватися теж сірковмісні препарати, наприклад наприклад, Кумулюс® ДФ або фунгіциди на кшталт Вівандо®. За високих температур завжди слід пам'ятати про нетривалу дію сірки.

Третю обробку роблять за наявності приросту 15 см. Тут ми також можемо застосовувати контактні препарати з сіркою або фунгіцид із захисною дією.

«Четверта обробка — перед цвітінням. Цвітіння є дуже важливою та водночас вразливою фазою розвитку виноградної лози. Рекомендується провести обробку такими продуктами проти оїдіуму, як Стробі® або Вівандо®, а також додати препарати проти мілдью», — радять експерти. 

П'яту обробку проводять після цвітіння. У цій фазі краще використовувати препарат системної і квазісістемної дії Колліс®, так ми маємо відразу й прекрасну лікувальну, і профілактичну дію.

Шоста обробка — у фазі формування та наливання ягід. Тут може бути теж фунгіцид із нашої групи — Вівандо® у нормі 0,2 л/га.

І обов'язкова — сьома обробка проти оїдіуму проводиться у фазі змикання ягід у гроні. В цьому випадку ми теж радимо застосувати препарат Колліс®, який здійснює справді хороший контроль оїдіуму та профілактику сірої гнилі.

Подальші обробки треба проводити в разі потреби залежно від сезону. Це можуть бути препарати як контактного характеру, так і триазольної групи. Додаткових обробок може бути ще 1-2: все залежить від того, яка ситуація складеться на виноградниках і як розвиватиметься оїдіум надалі.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.