На Прикарпатті селянин вирощує понад 100 сортів винограду

На своєму обійсті у с. Вовчинець Івано-Франківської громади Ярослав Гайдей вирощує понад 100 сортів винограду. Де-які грона досягають ваги в 2 кг.

Про це стало відомо з інтернет видання Суспільне.Карпати.

За десять років «колекціонерського стажу» чоловік зібрав у своєму винограднику понад 100 різних сортів ягоди на 15 сотих землі.

«Легкий приємний мускат, який хочеться їсти, їсти і їсти, і не переставати», — так описує Ярослав Гайдей сорт винограду кишмиш Велес, підтримуючи у руках велике рожевое ґроно. 

Усі сорти у винограднику чоловік знає напам'ять, а щоб доглянути рослини, виділяє один день у тиждень. Серед сортів, якими хвалиться Ярослав, — вже згаданий кишмиш Велес.

«Він дає і два кілограми ґроно, і більше може давати. Дуже я задоволений також гібридною формою Хелена, тепер вона буде вже навіть сортом. Шикарний мускат, у нього — крупна ягода, до 20 г, ґроно — не налюбуєшся. Так само, як «Трійка Крайнова»: Перетворення, Віктор і Ювілей Новочеркаська — теж із шикарною великою ягодою, вигляд прекрасний. Дивися і любуйся», — розповідає Ярослав Гайдей.

Для вирощування на Прикарпатті, каже виноградар, підходять сорти ягоди з 110-140 днями достигання.

Новачкам виноградар радить починати із сортів Плевен, Еталон і Агат Донський. Вони стійкі до хвороб і дадуть урожай після двох-трьох обробок.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.