Договір дарування земельної ділянки між родичами не підлягає оподаткуванню

Сплачувати податки у випадку дарування земельної ділянки сільгосппризначення близьким родичам не треба. Тобто договір дарування земельної ділянки не обкладається податком — ставка дорівнює нулю, якщо землю дарують родичу першого чи другого  ступеня споріднення (діти, батьки, один із подружжя, онуки, дідусі/бабусі).

Пише про це Безоплатна правова допомога.

В іншому випадку відповідно до положень Податкового кодексу України, об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. У процесі дарування земельної ділянки (між фізичними особами-резидентами) дарунок обкладається ставкою 5% від вартості ділянки.

Для визначення суми податку, який підлягає сплаті, використовують експертну та нормативну оцінки землі,  звернувшись до будь-якого сертифікованого оцінювача (або ж організації).

«Договір, що встановлює обов'язок обдаровуваного вчинити на користь дарувальника будь-яку дію майнового або немайнового характеру, не є договором дарування», — наголошують юристи.

Для укладення договору дарування земельної ділянки с/г призначення необхідно мати наступні документи:

  • паспорт та ІПН;
  • звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки;
  • документи, що підтверджують право власності на земельну ділянку (свідоцтво про право власності на земельну ділянку; Витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно; Державний акт);
  • Витяг з Держземкадастру;

Якщо договір укладається від імені особи представником за довіреністю, то окрім вказаних вище документів необхідно мати:

  • довіреність;
  • паспорт та ІПН повіреного.

«Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена», — зазначили фахівці.

Нагадаємо, що за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.