В Україні створять лабораторію для аналізу якості вина

Держпродспоживслужба пропонує створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції

Про це повідомила Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька

Напередодні Укрвинпром спільно з Держпродспоживслужбою, за участю представників АМКУ, ДПС, Мінагрополітики, Мінекономіки та Асоціації сомельє України провели дегустацію з визначення органолептичної оцінки якості виноробної продукції.

Під час цієї дегустації експерти випробували понад 400 зразків виноробної продукції вітчизняного та імпортного походження, закупленої комісійно у торговельних мережах України.

Як розповів генеральний директор корпорації Укрвинпром Володимир Кучеренко, за результатами 30% виноробної продукції імпортного походження мають порушення у маркуванні. 

Імпортні напої на основі вина — 90% порушень. 

Серед порушень — деякі алкогольні напої на основі вина продаються як вино, нечітко вказано імпортера, напівсухі вина продаються як сухі тощо.

«Для того, щоб прибрати з полиць неякісні вина сумнівного походження потрібно мати можливості для їх широкого виявлення. Для цього в нас сьогодні таких можливостей немає. Тож пропонуємо створити лабораторію для проведення аналізу якості виноробної продукції», — зазначила Владислава Магалецька.

За словами Владислави Магалецької, лабораторія може бути створена на базі Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, для чого необхідно закупити відповідне обладнання, або така лабораторія може бути створена бізнесом й акредитована за встановленою процедурою.

Експерти закликають споживачів бути уважними при купівлі будь-якої виноробної продукції.

Так, при купівлі вина особливу увагу слід звертати на дату виготовлення, термін та умови реалізації.

Будь-які харчові продукти рекомендовано купувати в торговельній мережі та зберігати розрахунковий документ, що підтверджує факт та місце придбання харчового продукту. У випадку придбання неякісного товару потрібно звертатися до Держпродспоживслужби для захисту ваших прав.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.