Науковець назвав заходи для боротьби з ґроновою листовійкою на винограді

На сьогоднішній день найбільш ефективним методом боротьби з ґроновою листовійкою на винограді є обприскування пестицидами.

Таку думку висловив Андрій Штірбу, завідувач відділу виноградарства ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова», у матеріалі «Працюємо на винограднику в умовах посухи» на Kurkul.com.

«На жаль, сьогодні з цим шкідником ефективно боротися можна тільки з допомогою обприскування пестицидами. Феромонні пастки ефективні лише на невеликих ділянках і використовуються для моніторингу. Вони дозволяють визначити дату вильоту, чисельність, та пік льоту», — відзначив він.

Як відзначив Андрій Штірбу, якщо не обробити виноград пестицидами по першому поколінню ґронової листовійки, то воно дасть запас на майбутнє друге і третє покоління. Багаторічні спостереження показують, що якщо знищили перше покоління листовійки, то часто нема потреби обробляти від другого покоління.

«Спостереження показують, що друге покоління шкідника з’являється на початку липня, а третє покоління наприкінці серпня. Інколи, при затяжній та теплій осені може бути й четверте покоління. Економічно виправданим використання пестицидів буде при наявності 4 гусениць на 100 суцвіть для столового винограду і 8 гусениць для технічного. У другому поколінні цей показник становить 6 і 8 гусениць відповідно. У третьому 8-10 гусениць на 100 суцвіть», — розповів Андрій Штірбу.

Експерт зазначив, що несвоєчасні обприскування та інші заходи боротьби з ґроновою листовійкою можуть призвести до втрати всього врожаю винограду. 

Втрати здебільшого пов'язані з тим, що шкідник прокушує ягоди і провокує такі хвороби, як сіра гниль.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.