Експерт розповів, як уникнути поширення оїдіуму на винограді

Поширення оїдіуму винограду (борошнистої роси винограду) в особливо великих масштабах пов'язане безпосередньо із загущенням виноградників.

Про це Kurkul.com розповів Юрій Родіонов, менеджер по роботі з ключовими клієнтами (спецкультури) компанії BASF.

«Щоб уникнути цієї проблеми, виноградарям варто проводити якомога більше «зелених» операцій. Слід робити карбування й уламку гілок, звільняти зону грона від зайвого листя, щоб дати виноградній лозі кращий доступ до кисню, сонячного світла та фунгіцидів. Потрапляє сонце — швидше висихає гроно і не буде проблем з оїдіумом», — запевняє Юрій Родіонов.

Збудник оїдіуму винограду — сумчастий гриб Uncinula necator — зимує як грибниця на уражених пагонах і в бруньках між лусочками.

На ринку є такі препарати, які працюють і проти оїдіуму, і проти мілдью водночас. Адже це основні хвороби виноградників.

В основному, все виготовляється в бакових сумішах. Тому практично із самого початку обробки виноградників варто працювати з комплексом препаратів, які спрямовані проти оїдіуму та мілдью.

Наприклад, у компанії BASF є такі бакові суміші: у початковому періоді рекомендуємо вносити Полірам® ДФ і Кумулюс® ДФ; перед цвітінням — Орвего®, Стробі® і Вівандо®; після цвітіння — Колліс® і Акробат МЦ.

Тобто, краще використовувати такі бакові суміші й одночасно робити захист проти двох різних хвороб, які є на винограднику.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.