У винограднику нічого зайвого вирощувати не рекомендується — експерти

Щоб виноград швидше вступив у плодоношення і в майбутньому радував вас гарними врожаями, потрібно з першого ж року вирощування забезпечити пагінам дбайливий догляд. Стандартних «зелених операцій» проводити не доведеться, але «літнє обрізання», «пасинкування», «видалення листя» та інше — доведеться дотримуватись.

Детальніше про поради розміщено на сторінці Сімейного саду

  • Літнє обрізання винограду

Ріст виноградної лози починається ранньою весною і триває протягом усього вегетаційного періоду. Тому влітку виноград також потрібно обрізати. Якщо ви не зробили літньої обрізки — то восени у виноградних "заростях" важко буде знайти грони.

  • Пасинкування

Пасинок — це додаткова лоза, яка з'являється і росте в пазухах листків, пасинки витягують сили і поживні речовини винограду. Крім того, пасинки загущують кущі і перешкоджають проникненню в крону сонячного світла та вітру. Від цього розвиваються грибкові інфекції і погано визрівають ягоди.

Щоб видалити пасинок винограду, потрібно відщипнути руками (або обрізати секатором) втечу над другим листком.

  • Видалення листя винограду

Разом з пасинками також потрібно видаляти і листя винограду так, щоб на кожну грону потрапляло сонячне світло. Завдяки цьому ягоди виходять солодкими і дозрівають раніше.

  • Видалення грон винограду

Іноді потрібно видаляти не тільки пагони та листя, але і ягоди. Занадто великий урожай може виявитися непосильною ношею для куща. Ягоди будуть маленькими і кислими. Тому всі хворі та пошкоджені плоди необхідно видаляти.

  • Полив винограду влітку

Чи потрібно поливати виноград влітку? Відповідь однозначна — так, потрібно, особливо якщо літо видалося сухим і спекотним. Необхідно раз на тиждень виливати під кущ 10-20 л води. І причина не тільки в тому, що коріння куща висохнуть.

Проблема може виникнути саме тоді, коли після тривалого сухого періоду піде довгоочікуваний дощ. При появі різкого зволоження ягоди відразу розтріскаються. Щоб не допустити цього, і потрібен регулярний полив. Для утримання вологи в грунті рекомендуємо використовувати мульчу. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.