Охочих купити землю буде більше, ніж її продавців — експерт

Чим ближче до офіційного відкриття ринку землі, тим більше стає охочих з’ясувати деталі процесу придбання паїв. Однак, охочих купити сільгоспземлю може виявитися більше, ніж тих, хто хотів би її продавати.

Таку думку висловив керівник відділу земельної політики і майнових відносин агроіндустріального холдингу МХП Володимир Нагорний в своєму блозі на Latifundist.com.

«Сьогодні вже досить багато «мисливців за паями» розмістили безліч оголошень типу «куплю пай дорого». Ситуація не викликає подиву. Як на мене, то бажаючих купити землю сьогодні може бути більше, ніж тих, хто хотів би її продати. Купувати чи не купувати — особиста справа кожного. Однак потенційним покупцям землі потрібно бути обережними — не все так просто, як здається на перший погляд», — зазначає експерт.

Читати по темі: Бути чи не бути вам власником сільськогосподарської землі?

Після покупки сільськогосподарської землі, на думку Володимира Нагорного, можуть виникнути деякі труднощі, які можна поділити на 3 групи:

Якісні характеристики об'єкта придбання

Експерт пояснює, що земельна ділянка — це частина земної поверхні, яка може мати свою специфіку: рельєф, заліснення, перезволоження або навпаки дефіцит вологи, низьку родючість грунту. І якщо рельєф і заліснення можна побачити на місці, то рівень води або родючість грунту без спеціальних засобів, знань і навичок аж ніяк не визначиш.

Кількісні характеристики об'єкта придбання

Зазначається, що часто земельні паї, які члени колгоспів отримували в приватну власність, складалися з кількох земельних ділянок. І хоча сьогодні це окремі об'єкти нерухомого майна, однак, імовірно, будуть продаватися вони одними лотами. Тобто, купуючи земельну ділянку, на додаток можна отримати ще один або навіть кілька ділянок садів, сінокосів або пасовищ.

Правові характеристики об'єкта придбання

Володимир Нагорний повідомляє, що 80% сільськогосподарських земель в Україні використовується через оренду, яка, в свою чергу, досить врегульована чинним законодавством і зазвичай зареєстрована державою (в даному випадку — визнана легітимною). Експерт вважає, що 8 ділянок з 10, які будуть продаватися після 1 липня 2021 р., будуть обтяжені орендою.

За його словами, також недобросовісний продавець може приховати деякі факти від покупця. Наприклад, факт отримання авансу від орендаря землі за декілька років наперед або за весь період дії договору.

«Якщо ви плануєте покупку сільськогосподарської землі, подумайте над наведеними нюансами (це не вичерпний перелік) і не ризикуйте вкладати кошти в активи, які не забезпечать бажаного результату», — резюмує Володимир Нагорний.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.