Купити землю простіше, ніж отримати безкоштовно у власність — юрист

Після зняття мораторію на продаж сільгоспземель та відкриття вільного ринку землі українці матимуть уже два способи набуття права власності на сільськогосподарські землі.

Це в інтерв’ю виданню «Урядовий кур’єр» пояснив адвокат Ігор Харченко.

«Мораторій передбачав тільки безоплатну приватизацію землі. Але тепер з’явиться купівля-продаж, яка може бути на ринку. Власники земельних наділів-паїв, які достатньо довго володіють землею, але права розпорядитися нею на власний розсуд не мали, нарешті її продаватимуть. І громадяни, які можуть і хочуть купити цю землю, можуть так набути права власності. Це, на мій погляд, нормальний механізм набуття права власності на землю, крім передбачених ще чинним законодавством додаткових механізмів», — зазначив юрист.

Отже, як нагадав Ігор Харченко, відповідно до першого способу, землю можна буде купити або ж, як передбачено законодавством, отримати свої два гектари на безоплатній основі, пройшовши відповідну процедуру. Для цього потрібно звернутися до органу влади, який розпоряджається землею, отримати наказ, розробити проєкт землеустрою, погодити його, затвердити і зареєструвати за собою право власності. 

«А другий спосіб: коли є продавець землі, покупець, і в нотаріальній формі вони укладають угоду про купівлю-продаж. На мій погляд, це найпростіший спосіб набуття права власності», — сказав експерт.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.