Україна повинна відмовитися від безоплатної приватизації землі — думка

Процес безоплатної приватизації землі громадянами із земель комунальної та державної власності треба зупинити або трансформувати. Це пов’язано з тим, що безоплатна приватизація не може існувати поряд із вільним ринком землі, а також криє в собі велику корупцію і соціальну несправедливість.

Про це сказала Анна Федун, адвокатка й радниця із земельного законодавства Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), під час тренінгу на тему актуальних питань земельної реформи, проведеного в рамках престуру Координаційного центру з надання правової допомоги «Надання безоплатної правової допомоги у сфері земельних відносин» (Полтава).

«Особисто я негативно ставлюся до такого явища як безоплатна приватизація землі. Вільний легальний ринок землі — це платні договірні відносини, а тут ми безоплатно маємо комусь роздати землю. Землі на всіх не вистачить і це треба розуміти й усвідомлювати всім. Плюс у безоплатній приватизації криється великий чинник корупції», — зазначила Анна Федун.

Експертка із земельних правовідносин також зазначила, що правом на безоплатну видачу землі багато хто зловживає. Існує багато випадків, коли одні громадяни замість разової приватизації ділянки по кожному цільовому призначенню приватизували відразу по кілька земельних ділянок. Досі ніхто в юридичній площині не може це відстежити, бо немає такого реєстру, де б можна було відслідкувати, хто, наприклад, не використав своє право, а хто зробив це 3-4 рази.

«Із цим інститутом безоплатної приватизації землі потрібно швидко прощатися або трансформувати», — наголосила Анна Федун.

За її словами, нині серед учасників ринку землі є хороша ідея про монетизацію, тобто обмін права на безоплатну приватизацію землі на певні грошові кошти. 

«У нас є пріоритетні категорії населення, які мають першочергове право отримати землю безоплатно — ветерани АТО/ООС, працівники соцсфери, інваліди та інші. Тож ідея полягає в тому, щоб ці громадяни отримали грошову компенсацію за те, що вони не використали, відмовилися від свого права на землю», — сказала експертка.

Анна Федун додала, що Україна у будь-якому випадку повинна рухатися в іншому напрямку від безоплатної приватизації землі.

«Поки ми не зрозуміємо суспільством, що ніхто нам не повинен видавати 2 га просто так і що на голову нічого не впаде, ми будемо жити в цій парадигмі корупції і тотальної несправедливості», — наголосила Анна Федун.

Зліва направо: Анна Федун, Олександр Лемешко, Олександр Черчатий, Сергій Ющишин

Експертка додала, що, наприклад, якраз перед передачею землі від Держгеокадастру громадам у 2020 році були просто кричущі випадки безоплатної приватизації з купою корупційних моментів, коли роздавали землі в заповідних зонах, у річках чи навіть у морі.

Саме завдяки безоплатній приватизації, як каже Анна Федун, деяким людям вдавалося накопичувати великі земельні наділи, змінювати їх цільове призначення, що прямо суперечить тим засадам, які закладалися в Земельному Кодексі на самому початку.

«Один із міфів — це те, що в Конституції нібито передбачено право безоплатної приватизації землі. Це неправда. У Конституції немає такого права про приватизацію і, тим більше, ніде не написано, що це повинно бути безоплатно. Це вже введено Земельним Кодексом України, а його можна змінити, тому немає тут ніякої проблеми. Приватизація може бути як платною, так і безоплатною. Те, що в Конституції вказано — це просто приватизація. І це не буде якимось юридичним порушенням, що в когось забираємо якесь право», — уточнила Анна Федун.

Нагадаємо, що в Україні Прозорро.Продажі починають проводити електронні торги з оренди й продажу державних та комунальних земель

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.