Мала приватизація майна в 2023 році принесла громадам понад 650 млн грн

У рамках малої приватизації громади отримали 650 млн грн за приватизацію комунальних об’єктів. За підсумками електронних аукціонів ціна об’єктів зросла майже втричі, пишуть аналітики ініціативи Ціна держави.

За інформацією Фонду державного майна України, в рамках малої приватизації державне та комунальне майно продавалось за допомогою системи Prozorro.Продажі. 

За даними  міністерки економіки України Юлії Свириденко за 2023 рік бізнес та громадяни приватизували 560 активів, які продали громади.  Типові об'єкти продажу — заводи, готелі, складські приміщення, амбулаторії.

Важливий напрямок приватизаційних аукціонів в умовах воєнного стану – пошук об’єктів для релокації бізнесу.

«Особливо це актуально для сфери послуг індустрії HoReCa (громадського харчування, ресторанного бізнесу та готельного господарства), аграрного, логістичного та інших секторів економіки. Саме тому за даними голови ФДМУ Віталія Коваля, найбільш популярні об’єкти нерухомості, а це 76% проданого майна — промислові та адміністративні активи. Бізнесу цікаві так звані brownfield — занедбані підприємства з комунікаціями», — ідеться в повідомленні.

За право придбати державне та комунальне майно у 2023 році змагалося понад 3,6 тис. учасників. Попит бізнесу на об’єкти малої приватизації на другий рік повномасштабної війни зберігається, і в середньому конкуренція на торгах становила понад 3 учасники.

Серед громад найактивніше працювали з ринком малої приватизації Дніпро — 35 успішних торгів, Львів — 32 та Київ — 23.

Найдорожчими комунальними приватизаційними об’єктами цього року є Житомирський обласний центр кінематографії за 40 млн гривень, нежитлові приміщення у Львові площею 550 кв. м за понад 25 млн гривень та нежитлові приміщення у Житомирській області площею майже 600 кв. м за понад 22 млн гривень.

На 2024 рік уряд вчергове планує  велику приватизацію.  У планах також відкриття прозорого ринку оренди сільськогосподарських земель та продаж на аукціонах активів агресора для відшкодування збитків, завданих російською федерацією.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.